Два влака се сблъскаха челно в Гърция късно вечерта във

...
Два влака се сблъскаха челно в Гърция късно вечерта във
Коментари Харесай

Десетки загинали и ранени след сблъсък на два влака в Гърция

Два влака се сблъскаха челно в Гърция късно вечерта във вторник. Загиналите са минимум 32 души, а ранените са над 85. Данните са от пожарната, представени, към сряда сутринта.

Междуградски пътнически трен, пътуващ от Атина за Солун, се е сблъскал с висока скорост с товарен трен край град Лариса в Централна Гърция, заяви губернаторът на област Тесалия.

Ударът е провокирал пожар в няколко от пътническите вагони, като са обгорели доста пасажери, които са откарани в лечебни заведения.

" Чухме огромен гърмеж, (това бяха) 10 кошмарни секунди ", сподели Стергиос Миненис, 28-годишен пасажер, който е съумял да скочи на безвредно място от отломките на влака.

" Преобръщахме се във вагона, до момента в който не паднахме встрани... по-късно настъпи суматоха, кабели, (навсякъде) огън, огънят пламна неотложно, до момента в който се обръщахме бяхме обгазени, огънят беше отдясно и отляво ", описа Стергиос.
Двата влака са се движили един против различен по един и същи коловоз
Областният шеф на Тесалия Константинос Агорастос сподели пред телевизия SKAI, че първите четири вагона на пътническия трен са дерайлирали при злополуката, а първите два вагона, които са се запалили, са " съвсем изцяло унищожени ".

Той сподели още, че двата влака са се движили един против различен по един и същи коловоз.
 Мястото на злополуката от въздуха.
" Те са се движили с огромна скорост и единият (машинистът) не е знаел, че другият идва ", сподели губернаторът.

Около 250 пасажери са били евакуирани наред в Солун с рейсове. Един от пасажерите описа пред телевизия ERT, че е съумял да избяга, откакто счупил прозореца на влака с куфара си.
" Беше като земетресение "
" Беше като земетресение ", споделя пред ERT Ангелос Циамурас, различен пасажер.

" Евакуацията на пасажерите е в ход при доста сложни условия поради сериозността на конфликта на двата влака ", сподели представителят на пожарната Василис Вартакогианис в телевизионно послание.

В ранните часове на сряда фрагменти на държавната телевизия ERT демонстрираха по какъв начин спасители с челници претърсват останките и близките полета за оживели.

Местните медии оповестиха, че в пътническия трен, който е тръгнал от Атина към 19,30 ч., са пътували към 350 души.
Застаряваща ЖП система
Последната огромна ЖП злополука в Гърция е през 1972 година, тогава при преден конфликт на два влака край Лариса умират 19 души.

Застаряващата железопътна система на Гърция се нуждае от рационализация, като доста влакове се движат по единични коловози, а на доста места към момента не са конфигурирани системи за сигнализация и автоматизирано ръководство, съобши Ройтерс.

През 2017 година Гърция продаде железопътния оператор TRAINOSE на италианската компания Ferrovie dello Stato Italiane като част от избавителна стратегия, като чака през идващите години да бъдат вложени стотици милиони евро в железопътната инфраструктура.

Според уеб страницата на италианската компания тя е главният снабдител на железопътен превоз за пасажери и товари в Гърция и извършва 342 пътнически и търговски маршрута на ден.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР