Два вида магнитни възли се появиха едновременно на Слънцето, които

...
Два вида магнитни възли се появиха едновременно на Слънцето, които
Коментари Харесай

Слънцето се сдоби с два вида петна заради смяната на цикъла

Два типа магнитни възли се появиха по едно и също време на Слънцето, които се образуват по време на другите му цикли, заяви уеб сайтът Спейс.

Явлението е особено за слънчевия най-малко, когато интензивността на звездата ни е най-малка сред два максимума. Пълният цикъл минимум-максимум-минимум продължава към 11 години.

"Когато единият цикъл свършва и стартира другият има един тип припокриване - изясни Дийн Песнъл от Обсерваторията на слънчевата динамичност. - Сега следим това с два дейни региона ".

Между максимумите Слънцето е прeдимно умерено, само че наличната интензивност може да е или като на предходния, или като на идващия цикъл, добавя Българска телеграфна агенция.

Двете петна са предвестниците на модела, който ще се разгърне на Слънцето, когато двата цикъла се сменят. Докато трае цикълът, петната мигрират от междинните ширини към екватора. Изобразено като карта явлението наподобява на крилата на пеперуда.

За експертите слънчевият най-малко е време за прогнози какъв ще бъде идващият цикъл. Те се основават на силата на магнитното поле на полюсите. Тези наблюдения обаче са сложни, тъй като инструментите, изследващи звездата ни, са ориентирани по равнината, която минава през екватора. Това ще се промени през втората фаза от задачата на европейския уред "Солар орбитър ", който ще изследва точно полюсите.

Песнъл и сътрудниците му плануват идващият 25-и безоблачен цикъл да е относително спокоен, като 24-ия.

"Мислехме, че може да е малко по-силен, само че полярните магнитни полета от този момент поотслабнаха - сподели Песнъл. - Сега считаме, че ще е почти като цикъл 24, може би малко по-силен. Така че цикълът няма да е прекомерно деен ".
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР