Два важни обекта в Пловдив ще са във фокуса на

...
Два важни обекта в Пловдив ще са във фокуса на
Коментари Харесай

Археолози проучват могилата в Юженс иманярския тунел СНИМК...

Два значими обекта в Пловдив ще са във фокуса на археологическите изследвания през новия сезон. Това са дребен сектор от Източната врата и Голямата могила в регион „ Южен “. За двата ще се чака финансиране от бюджета на общината.

„ Ще приключим дефинитивно изследването на Източната врата. Там се работи по плана „ По крепостните на Филипопол “. Комисията е предложила дотъкмяване на един бранш от обекта в дълбочина. Там се откриват някакви по-ранни зидове “, изясни археологът доцент Д-р Костадин Кисьов.



Другият обект в чертите на града е завършването на изследването на могилата в регион „ Южен “. „ Там открихме иманярски тунел от 90-те години на предишния век, само че още не се знае какво тъкмо има изпод “, сподели за „ Марица “ ръководителят на този обект археологът Любомир Мерджанов. Възможно е там да има неограбена могила.

Ново и по-голямо финансиране ще се чака за тракийския селищен център до село Васил Левски. Става въпрос за евентуално най-старата тракийска столица, която е известна на науката.

Там ще бъде квалифициран нов план, с който ще се кандидатства в Министерството на културата по мярката за държавно субсидиране. За предходната година за там са дали 20 хиляди лв.. Обектът обаче ще мине в най-горна категория и по този начин придобива статут на обект с национално значение. Ще има различен сервитуд и охраняеми зони. Така ще може да кандидатства за по-голяма финансиране – до 50 хиляди лв.. Очаква се и финансова помощ от община Карлово.



Тази година ще бъде проучена огромната храмова сграда и други елементи от този значим тракийски град.

За Малтепе до Маноле се чака да бъде придвижен планът за реституция и консервация в Министерството на културата.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР