Два центъра за пълнолетни лица с деменции заработиха в Община

...
Два центъра за пълнолетни лица с деменции заработиха в Община
Коментари Харесай

Откриха два центъра за пълнолетни лица с деменция в Свищовско

 dscf7777  dscf7753  dscf7751  dscf7750  dscf7741  dscf7729  dscf7789  dscf7794
Два центъра за пълнолетни лица с деменции заработиха в Община Свищов.  Кметът на община Свищов Генчо Генчев, дружно със зам.-кмета Анелия Димитрова и кмета на село Овча могила Нели Великова, публично откриха базата, в която ще се развива новата обществена услуга. На церемонията участваха още шефът на двата центъра за настаняване от фамилен вид за пълнолатни лица с деменция Данчо Кръстев, ръководителят на общинска работа „ Социални действия “ Анелия Димитрова и представителите на всички обществени центрове и услуги на територията на община Свищов.

След като тържествено бе прерязана лентата, по остаряла българска традиция гостите се почерпиха със вкусна погача, а малчуганите от локалната детска градина поздравиха потребителите на обществената услуга и гостите с  богата фолклорна стратегия. Приветствени слова произнесе шефът на домовете за пълнолетни лица с деменция Данчо Кръстев, който благодари на общинското управление за поддръжката и сериозната работа при реализацията на тази обществена активност. Той акцентира, че всички експерти, които са работили в закрито към този момент СУПЦ – Овча могила, са били преназначени в новите обществени центрове и благодари на кмета за това, че е извършил обещанието си и хората не са останали без работа.

Капацитетите на двата центъра са по 15 лица с деменция и на този стадий са запълнени на 100%. Те имат за цел да обезпечат качество на живот, което подсигурява пълноценно физическо, прочувствено и познавателно развиване и обществено включване на всяко лице в естествената за него среда, посредством обезпечаване на самостоятелна грижа и поддръжка.

Сградата, в която се обитават двата  Центъра е реновирана и с налична за хора с увреждания, посредством построена рампа. За удобството и уюта на домуващите, двата  Центъра разполагат с 16 спални с по две  кревати, всяка от които със личен хигиеничен възел.  Всеки консуматор разполага с легло, нощно шкафче, част от дрешник, два спални комплекта; дневна за почивка; столова; градина за отдих; стая за трудотерапия; огромна телевизионна; локално парно. Потребителите имат достъп до разнообразни развлекателни, културни и спортни стратегии.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР