Първите два товарни кораба пристигнаха в украинското пристанище след излизането на Русия от сделката за зърно

...
Два товарни кораба пристигнаха в едно от украинските пристанища този
Коментари Харесай

Два товарни кораба пристигнаха в едно от украинските пристанища този уикенд, използвайки временен коридор в Черно море, установен от правителството

От Асошиейтед прес, 17 септември 2023 г., 8:57 ч. Пристанищата на AMU на Украйна през уикенда, използвайки временен черноморски коридор, създаден от Киев след оттеглянето на Русия от военновременно споразумение, предназначено да гарантира безопасен износ на зърно от пристанищата на нахлулата страна .

Два плаващи под флага на Палау кораба за насипни товари, Aroyat и Resilient Africa, акостираха в събота на морското пристанище Черноморск в района на Южна Одеса, според онлайн изявление на украинския Управление на морските пристанища. Плавателните съдове са първите цивилни товарни кораби, които достигат едно от пристанищата на Одеса, след като Русия излезе от сделката за зърно.

Олександър Кубраков, вицепремиер на Украйна, каза в онлайн изявление в събота, че двата кораба ще доставят около 20 000 тона пшеница до страни в Африка и Азия.

В продължение на месеци Украйна, чиято икономика е силно зависима от селското стопанство, успя безопасно да изнася зърното си от черноморските пристанища съгласно сделка, сключена с посредничеството на ООН и Турция за осигуряване на безопасни пратки. Но Русия се оттегли от сделката на 17 юли, като служители на Кремъл аргументираха, че исканията им за улесняване на руските доставки на храни и торове не са били изпълнени.

След изтеглянето руското министерство на отбраната заяви, че ще разглежда всички кораби в Черно море, насочени към украинските пристанища, като военни цели.

Оттогава Киев се стреми да пренасочи транспорта през река Дунав и пътните и железопътните връзки към Европа. Но транспортните разходи по този начин са много по-високи. Някои европейски държави се възпротивиха на произтичащите от това местни цени на зърното и дунавските пристанища не могат да се справят със същия обем като морските пристанища.

Междинният коридор в Черно море, който Киев поиска от Международната морска организация да ратифицира, беше открит на 10 август, когато официални лица от САЩ и Украйна предупредиха за възможни руски атаки срещу цивилни плавателни съдове. Морските мини също правят пътуването рисково, а разходите за застраховка на кораби вероятно ще бъдат високи за операторите.

Украински официални лица казаха, че коридорът ще се използва предимно за евакуиране на кораби, заседнали в украинските пристанища Черноморск, Одеса и Южен след избухването на войната. Кубраков каза в събота, че оттогава пет кораба са използвали коридора, за да напуснат украинските пристанища.

След като разтрогна сделката за зърно, Русия засили атаките срещу южния район на Одеса, насочвайки се към пристанищната му инфраструктура и зърнените силози с ракети и дронове.

В неделя командването на военновъздушните сили на Украйна съобщи за друга атака през нощта, при която област Одеса е била основната цел. Руските сили са изстреляли 10 крилати ракети и шест ирански дрона Shahed, се казва в изявлението. Всички дронове и шест ракети са били свалени, а останалите са поразили селскостопански обект в района на Одеса.

Други развития:

— Украинската армия каза в неделя, че е превзела село Клишчиевка от руските войски след месеци ожесточени битки. Селото се намира на юг от контролирания от Русия град Бахмут в източната област Донецк и неговото превземане идва дни след като украинските сили казаха, че са освободили близкото село Андриевка. Няма незабавен коментар от руски официални лица относно повторното залавяне.

Вземането на Klischiivka означава важна тактическа победа за украинските сили. Командните височини на селото предлагат гледка към окупирания от Русия град Бахмут и отварят нови възможности за украинските сили да обкръжат града. Освен това потенциално позволява на украинците да виждат по-добре руските логистични линии.

— Руските власти съобщиха в неделя, че украински дронове са атакували анексирания Кримски полуостров и редица руски региони през нощта и на сутринта. Два дрона бяха свалени през нощта в района на Москва, който обгражда руската столица, каза кметът на Москва Сергей Собянин. Трети безпилотен самолет е бил прихванат над Воронежска област, която граничи с Украйна, съобщи руското министерство на отбраната. Друг един удари резервоар за гориво в съседната област Орлов, каза губернаторът на Орлов Андрей Кличков, запалвайки пожар, който бързо беше потушен. Дрон също е паднал върху логистично съоръжение в Тулска област южно от Москва, съобщиха местните власти. В анексирания Крим руското министерство на отбраната съобщи за свалянето на шест украински дрона в ранните часове на неделя. Украински официални лица не са коментирали атаките,

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР