Два са начините България да си осигури алтернативи на руски

...
Два са начините България да си осигури алтернативи на руски
Коментари Харесай

"Чирен" на квадрат - или как България може да скъса с руския газ

Два са методите България да си обезпечи други възможности на съветски природен газ - построяването на интерконекторите с Гърция и Сърбия и увеличение на потенциала на газовото вместилище в Чирен. И двата са от дълго време оповестени за планове с национално значение с сериозна значимост за енергийната сигурност на страната. Но все пак и до момента не са подготвени. За сметка на това държавните управления на Бойко Борисов дадоха приоритет на " Турски поток ", който обезпечи опция на съветския президент Владимир Путин да заобиколи Украйна и не носи никакви действителни изгоди за България.

Заради това и поради проектите на Европейски Съюз да понижи с две трети потреблението на съветски газ до края на тази година, България наподобява в комплицирана обстановка. Газовата връзка с Гърция евентуално ще бъде пусната в употреба през втората половина на годината и ще обезпечи вноса на цялостния размер азерски газ по контракта за 1 милиарда куб.м на година. Това обаче е единствено ⅓ от потреблението в страната и в случай че не се намерят спомагателни доставки (на LNG) резултатът няма да е доста огромен. Интерконекторът със Сърбия даже не е стартират, а едвам тази седмица " Булгартрансгаз " разгласи публичните поръчки за уголемение на газовото вместилище в " Чирен ". При най-хубаво стичане на събитията плановете могат да бъдат приключени чак в края на 2024 година Или единствено 5-6 години преди ролята на природния газ в Европейски Съюз да мине на назад във времето поради проектите за декарбонизация и енергийна промяна.
С какво е значим " Чирен "
Годишното ползване на природен газ в България е към 3 милиарда куб. м. То обаче не е непрекъснато, а над две трети от количествата се употребяват през зимните месеци. И тъкмо тук идва ролята на газовото вместилище в " Чирен " - то има работен размер от 0.55 милиарда куб.м (20-25% от зимното ползване в страната) и се цялостни през лятото, с цел да може складираният газ да покрие растежа на потреблението през зимата. Съответно, в случай че може да складира повече, България няма да е притисната както в този момент - към 14 март хранилището беше запълнено едвам на 18.2%, което е най-ниската му стойност за това време на годината.

Всъщност България е ненапълно привилегирована в това отношение, тъй като да вземем за пример Гърция, Сърбия и Северна Македония изобщо нямат лични складове. " Чирен " първо е било газово находище, което през 60-те години на предишния век е било изчерпано и превърнато в място за газово предпазване. От него на времето са добити 2.8 милиарда куб.м природен газ в границите на 10 години. Точно по тази причина, с избрани технологии, в този момент потенциалът му за предпазване може да се усили доста - от сегашните 0.55 милиарда куб.м до над 1 милиарда куб.м. И по този начин да може да покрива половината от зимното ползване в страната.
Реклама
Но с изключение на размера би трябвало да се увеличи и работният потенциал. Сега той е оптимално до 4.5 млн. куб.м дневно и действително при рецесия - да вземем за пример прекъсване на доставките на газ от Русия, може да задоволи единствено една трета от потребностите на страната даже да е цялостно догоре с газ. Просто няма по какъв начин да се изпомпи задоволително бързо съответното количество - в студени дни потреблението е към 13 млн. куб.м дневно.
Да изтупаме плана от прахта
Проектът за уголемение на " Чирен " се приготвя още от 8-9 години. През това време бяха правени сеизмични изследвания, 3D модели и така нататък, само че до действителното осъществяване се стига едвам в този момент. По задание, с изключение на увеличение на размера до над 1 милиарда куб.м, ще бъде уголемен и работният потенциал, тъй че да могат да се употребяват до 8-9 млн. куб.м на ден. Което фрапантно ще усили гъвкавостта на системата.

На 15 март държавната компания " Булгартрансгаз ", която стопанисва " Чирен ", разгласи два търга - единият за уголемение на потенциала на хранилището, а другият за построяването на спомагателен газопровод от него към газопреносната мрежа. Сроковете за кандидатстване са надлежно до 20 април и 8 април, като планът за разширението на потенциала би трябвало да бъде изпълнен за две години.

Прогнозната цена на първата социална поръчка е 300 млн. лева без Данък добавена стойност. Предвидено е обаче разсрочено заплащане за 24-месечния интервал на осъществяване, като процентът на оскъпяване е лимитиран до 3% за всеки 12-месечен интервал и следва да бъде офериран от участниците в процедурата - който пуска по-малко оскъпяване ще получи повече точки.
Реклама
Финансирането ще бъде обезпечено посредством лични средства на " Булгартрансгаз " и с безплатна финансова помощ по Механизма " Свързана Европа ". Преди няколко седмици стана ясно, че планът за уголемение на газовото вместилище ще бъде финансиран с грант от 78 млн. евро. Той е един от утвърдените пет енергийни плана и единственият от региона на природния газ, за които Европейската комисия разгласи, че е реализирано единодушие измежду страните членки за финансиране по Механизма за свързване на Европа (CEF). Това дейно значи, че половината от цената ще бъде покрита с европейски пари.

Втората процедура за газопровода, свързващ хранилището със съществуващата газопреносна мрежа на " Булгартрансгаз " в региона на с. Бутан, е с прогнозната цена от 820 хиляди лева без Данък добавена стойност. Този план може да бъде приключен още следващата година.

Увеличението на потенциала на " Чирен " е значим стратегически ход, с който българският газов пазар може да си обезпечи опция за по-големи покупки на газ през лятото, когато цените нормално са по-ниски, тъй че да има по-голяма сигурност през зимата. Това е извънредно значимо, в случай че България няма да подписва нов контракт с " Газпром ", откакто сегашният изтича в края на тази година.
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Евгени Ахмадзай
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР