Два руски кораба са провели учебни артилерийски стрелби в Черно

...
Два руски кораба са провели учебни артилерийски стрелби в Черно
Коментари Харесай

Русия и НАТО се надпреварват с учения и стрелби в Черно море

Два съветски кораба са провели образователни артилерийски стрелби в Черно море, където от 28-и юни са в ход огромни учения на НАТО, водени от Украйна и Съединени американски щати. Съобщението се появява дни, откакто съветските въоръжени сили откриха сигнален огън поради английски унищожител, навлязъл в акваторията край Крим. Лондон отхвърля тази версия. Москва разгласи, че следи италианска фрегата, навлязла през днешния ден в Черно море.

Два съветски кораба са отработвали дейности за прикритие на конвенционален морски десант с артилерийски огън по морски и въздушни цели, заяви Черноморският флот на Русия. Имало е условни цели, унищожени са и макети на морски мини. Преди два дни Русия организира проби на системите си за противовъздушна защита в Крим. По-рано Москва прикани за анулация на учението на НАТО в Черно море и съобщи, че при нужда ще реагира за опазване на националната си сигурност.

Маневрите на Алианса " Морски бриз " не престават две седмици до 10 юли. Провеждат се годишно от 1997-а. Финансират се от Съединените щати, а Украйна дава подготвителни полигони в регионите на Одеса, Миколаев и Херсон. Русия е взела участие единствено един път през 98-а. В настоящето издание се включват общо 32 страни, 17 от които от НАТО, в това число България.

" Морски бриз 21 " ползва необятен набор от умения по въздух, суша и вода. Включва дейности по търсене и избавяне, както и специфични интервенции ", изясни кап. Стюърт Бауман от армията на Съединени американски щати.

За ученията в Черно море навлезе и американският унищожител " Рос ". Той носи до 56 крилати ракети " Томахоук " с радиус на деяние 1600 километра. Участват общо 32 морски съда и 40 самолета.

" Тази година събрахме най-вече жива мощ - към 5000 военни, и най-вече самолети. Сега има една специфичност - интензивно използваме безпилотни авиационни комплекси, с които разполагаме за първи път в историята на учението. Смятаме да ги използваме и отсега нататък ", изясни шефът на " Морски бриз 2021 " от Украйна Олексий Доскато.

От 24 април до 31 октомври Москва анулира правото на спокойно прекосяване през съветски териториални води на задгранични военни кораби в региони на Черно море край Крим и Керченския полуостров.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР