Два различни тричленни състави на Върховния административен съд обявиха за

...
Два различни тричленни състави на Върховния административен съд обявиха за
Коментари Харесай

ВАС обяви за нищожен българския списък по закона Магнитски

Два разнообразни тричленни сформира на Върховния административен съд оповестиха за оскъдни елементи от акта на Министерски съвет, обвързван със глобите по Закона " Магнитски “ по две административни каузи, формирани по тъжби на Ирена Кръстева и на " Интернюз 98 “ ООД със съдружници Елена Динева и " Нове интернал “ ЕООД.

Става въпрос за точките, с които се регламентира основаването и поддържането на лист на лицата, които попадат и евентуално биха попаднали в обсега на глобите, наложени от Службата за надзор на задграничните активи (OFAC) на Министерството на финансите на Съединени американски щати, както и за прекратяването на икономическите връзки на държавната и общинска администрация с тези лица.

В претекстовете на решенията се приема, че световният закон " Магнитски “ би могъл да бъде съображение за бързи и своевременни дейности на националните управляващи, само че при съществуването на народен закон, какъвто в тази ситуация не е налице.

Поради тази причина законът " Магнитски “ няма директно приложение на територията на Република България.

Съдът се базира и на еврорегламент, съгласно който страните - членки на Европейски Съюз са задължени да не съблюдават законодателство с извънтериториално приложение. Това значи, че решение, постановено от орган на трета страна и основаващо се на наредбите на законодателството на тази трета страна с извънтериториално приложение, няма да бъде прието на територията на Европейски Съюз, допълват от Върховния административен съд.

Освен при липса на подготвеност, оспореното Решение № 441 на Министерския съвет е признато и при явно нарушаване на правото на отбрана на лицата, доколкото при или след включването им в описите, на последните не е предоставена никаква информация, показват още от Върховния административен съд.

Актът на Министерски съвет и следващо направените описи към него не плануват процедура за известяван за обстоятелствата и събитията, които обосновават включването на имената на заинтригуваните лица в описите.

Няма и процедура за чуване на засегнатите.

Липсват данни, които разрешават и да се одобри, че Министерски съвет е уведомил жалбоподателите за признатите против тях обстоятелства и условия, обосноваващи първичното включване на имената им в описите и налагането на плануваните от него ограничаващи ограничения.

Следвайки метода на Съда в Люксембург, съставите на Върховен административен съд смятат, че фактически приемането на ограничения от сходен жанр следва да бъде изненадващо и те да се ползват неотложно, само че те би трябвало да бъдат още веднъж в подтекста на правото на съюза.

Съдът на Европейски Съюз категорично акцентира, че интервенция в съществени права може да е законна, само че следва да бъде пропорционална, т.е. при съблюдаване правото на отбрана, правото на присъединяване и осведоменост на лицата за ограниченията, които ще се вземат по отношение на тях и на какви учредения.

Решенията и по двете административни каузи могат да бъдат обжалвани пред петчленни сформира на Върховния административен съд в 14 - дневен период от съобщаването им на страните.

Във Върховния административен съд са формирани общо 62 каузи по тъжби на наранени лица от ограниченията по закона " Магнитски “.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР