Два различни съдебни състава на Върховния административен съд (ВАС) отмениха

...
Два различни съдебни състава на Върховния административен съд (ВАС) отмениха
Коментари Харесай

Два състава на ВАС отмениха решения на бившия екоминистър Борислав Сандов за Струма

Два разнообразни правосъдни състава на Върховния административен съд (ВАС) анулираха решения на Борислав Сандов в качеството му на министър на околната среда и водите, с които са спрени процедури за осъществяване на оценки за съгласуемост във връзка със градежа на автомагистрала " Струма ". Това оповестиха от пресцентъра на Върховен административен съд.

Едното анулирано от Върховен административен съд решение е за прекъсната процедура, предоставена от Агенция " Пътна инфраструктура " (АПИ), за капиталово желание за създаване и модифициране на оградни и дефрагментационни уреди, с цел да се смекчи въздействието на трафика върху дивите животни и птици в Кресненското дефиле, написа Българска телеграфна агенция.

Второто анулирано решение е за прекъсната процедура за координиране на задание за план за изменение на Подробния организационен проект - парцеларен проект (ПУП-ПП) за ЛОТ 3, ЛОТ 3.1 от км 359+068=км 359+483,52 от ЛОТ 2 до км 376+000 и център за ръководство с краткотрайна връзка с път 1-1 в землището на гр. Симитли, с. Крупник и с. Полето, община Симитли, в сектора от км 373+100 до км 376+000 - дясно платно и ПУП-ПП за обект: " Автомагистрала Струма4` ЛОТ 3, ЛОТ 3.1. за сектор от км 373+100 до км 376+000 - ляво платно ".

Според магистратите, прекратявайки процедурата по осъществяване на оценка за съгласуемост, заради установена липса на разбор на плануваните смекчаващи ограничения по отношение на характерните природозащитни цели, министърът е работил в прорез с правилото на предвидимост . Съдиите показват, че министърът е следвало категорично да укаже на вносителя на капиталовото предложение, че следва да изготви разбора си въз основа на характерните природозащитни цели и едвам след несъблюдение на указаното, да пристъпи към преустановяване на процедурата.

" Общите, предпочитани, характерни и подробни природозащитни цели на предпазените зони са били поместени на портала за публични разисквания на Министерство на околната среда и водите със период за публично разискване до 16.08.2022 година Следователно към датата на издаване на двете процесни решения на министъра - 01.08.2022 година, към момента не са били налице утвърдени, влезнали в действие характерни природозащитни цели на двете предпазени зони, въз основа на които Агенция " Пътна инфраструктура " да има справедлива опция за предприемане на съответните нужни дейности по правене на разбор ", се показва в решението на Върховен административен съд.

Върховните магистрати връщат преписките по двете каузи на министъра на околната среда и водите за продължение на процедурите по оценка на съвместимостта , съгласно напътствията на съда. Определенията по административни каузи могат да се апелират пред петчленни сформира на Върховния административен съд.

На 2 август Борислав Сандов заяви в профила си във Facebook, че е спрял осъществяването на планове в Кресненското дефиле след получено на 27 юли писмо от службите на Европейската комисия (ЕК). Според Сандов в писмото се показва, че в осъществяване на европейските наставления Европейска комисия чака от българското държавно управление нова оценка по Оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС) и Оценка за съгласуемост с " Натура 2000 " на автомагистрала " Струма " за Лот 3.2 в региона на Кресненски пролом, като в нея цялостно и равностойно се оценят още веднъж всички вероятни други възможности.

Един ден по-късно, на 3 август, от Агенция " Пътна инфраструктура " (АПИ) оповестиха, че ще апелират решенията на Сандов.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР