Два различни съдебни състава на Върховния административен съд отмениха решения

...
Два различни съдебни състава на Върховния административен съд отмениха решения
Коментари Харесай

Съдът отмени решения на министъра на околната среда и водите за строежа на магистрала Струма“

Два разнообразни правосъдни състава на Върховния административен съд анулираха решения на министъра на екологията, с които са спрени процедури за осъществяване на оценки за съгласуемост във връзка със градежа на автомагистрала „ Струма “, оповестиха от Върховен административен съд.
С едното решение е прекъсната почналата по реда на Наредбата за изискванията и реда за осъществяване на оценка за съвместимостта на проекти, стратегии, планове и капиталови оферти с предмета и задачите на запазване на предпазени зони (Наредбата за ОС) процедура за капиталово желание с вх. № ОВОС-98/11.11.2021 година „ Изпълнение на част от ограниченията за намаляване на въздействията на трафика върху дивите животни и птици в Кресненското дефиле, посочени в Решение по Оценка на въздействието върху околната среда №3-3/2017 година посредством създаване и модифициране на оградни и дефрагментационни уреди по път 1-1 от км 380+300 до км 396+137 (част от дясното платно на Автомагистрала Струма Лот 3.2.) и повишение на сигурността в сектора ”, с възложител Агенция „ Пътна инфраструктура ” (АПИ).
Второто анулирано от висшите магистрати решение е № 09-ОС/01.08.2022 година С него е прекъсната процедура за координиране на задание за план за изменение на Подробен устройствен план – Политическа партия за ЛОТ 3, ЛОТ 3.1 от км 359+068=км 359+483,52 от ЛОТ 2 до км 376+000 и център за ръководство с краткотрайна връзка с път 1-1 в землището на гр. Симитли, с. Крупник и с. Полето, община Симитли, в сектора от км 373+100 до км 376+000 - дясно платно и ПУП-ПП за обект: “АМ Струма4` ЛОТ 3, ЛОТ 3.1. за сектор от км 373+100 до км 376+000 - ляво платно “.
Прекратявайки процедурата по осъществяване на оценка за съгласуемост заради установена липса на разбор на плануваните смекчаващи ограничения по отношение на характерните природозащитни цели, министърът е работил в прорез с правилото на предвидимост, който допуска поредност и непротиворечивост, споделят магистратите. Вместо да пристъпи към преустановяване на процедурата, министърът е следвало категорично да укаже на вносителя на капиталовото предложение, че следва да изготви разбора си въз основа на характерните природозащитни цели, препоръчани на 16.08.2022 година за публично разискване, и едвам след несъблюдение на указаното, да пристъпи към преустановяване на процедурата.
Общите, предпочитани, характерни и подробни природозащитни цели на предпазените зони са били поместени на портала за публични разисквания на Министерство на околната среда и водите със период за публично разискване до 16.08.2022 година Следователно към датата на издаване на двете процесни решения на министъра - 01.08.2022 година, към момента не са били налице утвърдени, влезнали в действие характерни природозащитни цели на двете предпазени зони, въз основа на които Агенция „ Пътна инфраструктура “ да има справедлива опция за предприемане на съответните нужни дейности по правене на разбор.
Министърът е показал като съображение за преустановяване на процедурата и мнения на Европейската комисия (Реф. Ares (2019) 6378788-15/10/2019) от 15 октомври 2019 година върху апликационната форма на лот 3.2. на Автомагистрала Струма, в които се показват нарушавания на член 6.3 на Директива 92/43/ИО в решение по Оценка на въздействието върху околната среда № 3-3/2017, с което е утвърдено трасе на Автомагистрала Струма в лот 3.2. Визираните от административния орган най-общо като „ редица нарушавания ” са лишени от конкретика и още веднъж не дават изясненост по какъв начин тези „ редица нарушавания ” обосновават недопустимостта на препоръчаното от жалбоподателя АПИ ИП.
Върховните магистрати връщат преписките по двете каузи на министъра на околната среда и водите за продължение на процедурите по оценка на съвместимостта, съгласно напътствията на съда. Очаква се да стане ясно дали екоминистерството ще апелира решението на съда.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР