Два протеста успоредно бранят още от сутринта Паметника на съветската

...
Два протеста успоредно бранят още от сутринта Паметника на съветската
Коментари Харесай

Яйца полетяха към Общината, протестите в защита на Паметника на Съветската армия се сляха

Два митинга паралелно бранят още от сутринта Паметника на руската войска от възможното му пренасяне и унищожаване от Княжевската градина. По-късно те се сляха пред постройката на Столична община, която беше омазана с алена багра и яйца. Хората освиркват общинарите и скандират " Фашисти ", " Оставка " и " Искаме мир ". Полицейски кордон пък пази компактно постройката на общината и препятства достъпа до входа.

Първо стартира акцията пред постройката на Столична община, където заседаваше СОС за окончателното решение за пренасяне на паметника. На мястото се събраха десетки жители, както и представители на леви и националистически партии, като Левицата, " Възраждане ", МИР, тук беше и водачът на " Атака " Волен Сидеров, както и безконечният протестиращ Йоло Денев. По-късно към тях се причисли и Българска социалистическа партия.

Комисията по просвета и обучение и Комисията по устройство на територията, архитектура и жилищна политика към СОС вече излязоха с отчет и настояха СОС да задължи кмета Йорданка Фандъкова да изиска от страната да реалокира монумента, който е държавна благосъстоятелност.

За предлагането да се демонтира паметникът от Княжеската градина гласоподаваха общинските съветници от ГЕРБ и Демократична България в комисията. Според Мая Манолова общината е имала 4 години, с цел да направи допитване какво да се прави с паметника. Тя акцентира, че той е държавна благосъстоятелност и е безусловно нелегално кметът и СОС да вземат решение за ориста му.
Демонстрантите пред Столична община издигнаха плакати с надписи " Съветската войска победи нацизма ", " В Берлин има руски боен мемориал " и " Смърт на фашизма " и стачкуваха под звуците на български военни маршове и възрожденски песни.

" Смърт на фашизма ", провикна се водачът на " Възраждане " Костадин Костадинов, а множеството отвърна " Свобода на народа ". Той се закани, че идващия път хората ще бъдат " 1000 пъти повече ". По думите му в постройката на Следствен отдел към окръжна прокуратура има служители на реда с щитове.

Именно представители на " Възраждане " обстрелваха вратата и фасадата на Следствен отдел към окръжна прокуратура с яйца.
Социалистите пък се зарекоха, че ще възстановят счупената плоча на монумента и се заканиха да пазят паметника непрекъснато.
" Полицията да не пази общинските съветници, а да пази народа ", провикна се Борис Цветков от Българска социалистическа партия. Хората скандират " предатели ". 
Преди да се слеят с митинга пред общината, социалистите се събраха пред самия паметник, с цел да го бранят с жива верига. Тук множеството развя червени флагове.

Според участници в митинга монументът е предпазен от 12 документи и интернационалните конвенции, както и от закона за авторското право, като се изключи че е държавна благосъстоятелност, а общината няма думата.

" Това е памет, от историята не можем да се откажем ", възмущават се несъгласните с преместването му.
И тук бяха издигнати плакати с надпис " Не на фашизма ". 
" Да не допуснем войната да влезе в България. Да не допуснем да се изтрие паметта. Затова няма да допуснем разрушаването на този монумент ", съобщи пред стачкуващите Борислав Гуцанов. " Да не би в Берлин или във Виена паметниците да се унищожават? ", направи съпоставяне той.

" Столична община се пробва да заличи историята на 80 милиона починали през Втората международна война. Рушенето на който и да било монумент е изтриване на историята. В България има монумент на починалите американски и английски летци. Защо никой не повдига тематиката за демонтирането му? ", попита Габриел Милков от младежката организация на Българска социалистическа партия, като изреди жертвите на съюзническите бомбардировки над София. Множеството реагира с крясъци " ууу ".

" Вие възкресявате фашизма под маската на неонацизма. Тези две партии се борят за реституция на фашизма ", съобщи Велизар Енчев по адрес на общинските съветници от ГЕРБ и Демократична България.
Участниците в митинга са несъгласни с тезата на съперниците си, че алената войска е окупационна, защото е била посрещната с самун и сол. За протестиращите руската войска, в чиято чест е повдигнат паметникът, е освободителна. 
" Човекът, който счупи плочата на паметника, е обожател на Луковмарш ", съобщи пред протестиращите Александър Симов в поддръжка на тезата си, че премахването на монумента е опит за възобновление на фашизма. 
Социалистите се хванаха за ръце в жива верига към монумента и оповестиха, че потеглят на " поход за мир " към постройката на Столична община, с цел да попречат на решението на столичните общинари за премахването на паметника.
Шествието скандира " Не на войната, да на мира ", а по пътя към него се причисли и лидерката на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова, която не беше видяна пред паметника.
После двата митинга се сляха пред Столичната община, където участват доста жители и последователи на няколко партии. Хората освиркват общинарите, до момента в който в СОС текат дебатите по преместването на Паметника на руската войска.

 
09 Март 202311709 Март 202327909 Март 202369009 Март 202380109 Март 202323609 Март 20231309КоментариНапиши коментарИмеEmailКоментарИзпрати ЧетениКоментирани05 Март 2023170628 Фев 2023115108 Март 2023250803 Март 20232621
Ние и нашите сътрудници използваме технологии като за персонализиране на наличието и рекламите, които виждате, както и с цел да проучваме трафика на уеб страницата. Изберете “Приемам ”, с цел да приемете потреблението на тези технологии. За повече информация, апелирам запознайте се с обновените и на Гласове.ком ЕООД
Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР