Два протеста ще блокират центъра на София днес на обяд. Миньорите:

...
Два протеста ще блокират центъра на София днес на обяд.
Миньорите:
Коментари Харесай

Два протеста блокират София: Хиляди миньори идват на жълтите павета, готови и на релсите да легнат

Два митинга ще блокират центъра на София през днешния ден на обяд.

Миньорите: Готови сме да легнем и на релсите


Работещите в " Мини Марица-Изток " потеглят тази заран за митинг-шествието, което ще стартира София през днешния ден на обяд. На него те ще упорстват да бъде обезпечена работата на централите от комплекса на въглища най-малко до 2040 година Акцията е под наслов " В отбрана на енергийната самостоятелност на България ". Очакват се над 3000 служащи да вземат участие в митинга.

Организатори на акцията - КНСБ и КТ " Подкрепа ", предизвестиха, че центърът на столицата ще бъде блокиран за придвижване на транспортни средства. Участниците ще се съберат на пл. " Свети Александър Невски ". В 12 ч. от там ще стартира шествие по бул. " Цар Освободител ", бул. " Княз Александър Дондуков " до Министерски съвет .

Протестиращите ще внесат на среща с премиера декларация на синдикалните организации КНСБ и КТ Подкрепа, подкрепена от подписите на 105 000 души. В декларацията е записано, че синдикатите упорстват въглищата да се употребяват, до момента в който се изчерпят запасите в страната.

Председателят на КТ " Подкрепа " в ТЕЦ-2 е безапелационен, че комплексът би трябвало да работи освен поради чиновниците в него, а поради всички българи, които използват електрическа енергия.

Искаме да покажем, че двата синдиката сме единни в настояванията си, тъй като това е български запас и има още милиони ресурси отсега нататък, добави той.

Председателят на КНСБ съобщи, че през днешния ден ще желаят обещания от политиците за бъдещето на фамилиите на чиновниците и бъдещите на четирите области, от които са служащите в комплекса.

За нас зелената договорка е пропита с лобизъм, за нас тя е зложелател, безапелационни са миньорите. Ако ТЕЦ-овете спрат, ток няма да има в милиони български семейства, допълват те.

Споделят, че живеят в неустановеност и боязън. 110 000 човешки ориси са сложени на карта и е време за незабавни решения, допълват протестиращите.

Готови сме на всичко - дори на следващия ден да легнем на релсите , с цел да стане ясно, че без комплекса не може, допълват миньорите.

Недоволни медици се събират пред здравното министерство

Протест на експертите по медицински грижи ще се организира пред Здравното министерство сред 11:00 и 14:00 часа. Той е проведен от Синдиката на българските медицински експерти. Няколко са главните претенции на експертите по здравни грижи. А точно - заплатите им да са не по-малко от две минимални, или 1300 лева Искат с разпоредба да се дефинира къде и какъв брой сестри има потребност. Според тях една сестра в болница обслужва сред 20 и 30 пациенти.

Сред настояванията им е смяна в наредбата за работното време и отпуските на сестрите в реанимациите.

Искат заслужено възнаграждение на нощния труд, чиято стойност не е променяна от години. В момента за час труд през нощта сестрите получават 0,25 лева Според тях надницата би трябвало да е най-малко 3 лева на час. Очакват също и да получават купони за храна.

Според данни на Национален статистически институт на един доктор се пада по-малко от една сестра. Те желаят незабавни ограничения, с които да бъдат привлечени новозавършващите експерти по здравни грижи да останат да работят тук, а не в чужбина.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР