Два протеста, организирани от синдикати в Република Северна Македония, ще

...
Два протеста, организирани от синдикати в Република Северна Македония, ще
Коментари Харесай

Първомайски протеста ще се проведат в Скопие

Два митинга , проведени от синдикати в Република Северна Македония, ще се проведат в Скопие на 1 май, а от полицията в столицата ще бъдат взети ограничения за специфичен режим на придвижване на няколко булеварда в центъра на Скопие. 

От 10 ч. стартира протестното шествие  на Конфедерацията на свободните синдикати (КСС), а за 12 часа е разгласен митинг, проведен от Съюза на профсъюзите на Македония (ССМ), като и двата митинга приключват пред постройката на държавното управление в Скопие. 

„ Първи май не е ден за празнуване, това е денят, в който преди 137 години служащите излязоха да стачкуват в Чикаго, с цел да получат 8-часов работен ден.  Ако това, че служителите (в Северна Македония) ще получат със 78% по-висока заплата, премахването на неделния неработен ден и въвеждането на 60-часова работна седмица не са задоволителна причина служащите да реагират, тогава какво е? ", съобщи за телевизия СКАТ Слободан Трендафилов от ССМ.

„ Миналата година, когато беше вдигната минималната заплата, министрите излязоха на нашите митинги и ни споделиха да изчакаме до септември, с цел да поправяме заплатите, тъй като имало шестмесечен период. А през септември оповестиха, че тези разпореждания на закона не са годни. Ние също по този начин протестираме против нарушаването на законите и груповите контракти “, разяснява, също пред Сител Благоя Ралповски от КСС.
От конфедерацията на синдикалните организации в Северна Македония също поддържат митингите.
 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР