Два протеста - на националисти и на десни партии -

...
Два протеста - на националисти и на десни партии -
Коментари Харесай

Скандали и протести преди срещата Турция - ЕС в Евксиноград

Два митинга - на националисти и на десни партии - се организираха против Ердоган във Варна

© Stoyan Nenov Още по тематиката
Султанът среща съюза във Варна

Турция и Европейски Съюз ще имат сложна и евентуално не изключително продуктивна среща в Евксиноград
23 мар 2018
Dogan Holding договаря за продажба на всичките си медии на последователи на Ердоган

Така общо 21 от 29 всекидневника ще са в ръцете на проправителствени издатели
22 мар 2018
Увеличават се терзанията за бързо растящата турска стопанска система

Президентът Ердоган обаче няма да толерира закъснение поради наближаващите избори
21 мар 2018
Проблемите сред Европейски Съюз и Ердоган преди Варна: Кипър, Гърция и 3 милиарда евро

Тази седмица 27-те би трябвало да одобрят форума, а домакинът Бойко Борисов ще би трябвало да повдигне сложните въпроси за арестуваните български жители и обстановката в Турция
20 мар 2018 Варна посрещна турския президент Реджеп Тайип Ердоган с мокро и студено време, незабавни поправки в последния миг и вяли митинги. Атмосферата обаче дава обещание да се разгорещи, откакто през уикенда водачите на Турция и Европейски Съюз размениха хладни мнения по отношение на идната среща в Евксиноград довечера.

Политическо напрежение на най-високо равнище

Турския президент разгласи от партиен конгрес в Трабзон часове преди срещата във Варна, че на нея ще показа доказателства за това, че Европейският съюз поддържа кюрдските бойци, които се считат за терористи от турските управляващи.

" Западът се пробва да ни поучава, да ни дава препоръки. Да ги остави за себе си. Имам документи за всичко. Подготвен съм да им покажа всичко във Варна. Ще бъдем непоклатими и няма да вършим никакви отстъпки - ще слага въпроса за поддръжката, която Европейски Съюз оказва на терористите ", споделя Ердоган, представен от в. Milliet. Това е втората опасност на турския президент след обещанието да покаже фотоси от бежански лагери и да разведе европейците из тях, с цел да ги стимулира да платят още 3 милиарда евро помощ за Турция.

" Със сигурност няма да бъде лесна среща. Трябва да се обсъдят няколко сложни въпроса, свързани с развиването на обстановката вътре в Сирия и дейностите ѝ в Сирия. Но ние сме съседи и би трябвало да намерим метод да приказваме на един език по тематики от общ интерес ", съобщи от своя страна ръководителят на Европейския съвет Доналд Туск, представен от БНР. В известие на Министерския съвет се цитира Бойко Борисов, че България е заинтригувана от нормализирането на разговора сред Анкара и Брюксел и ще се опита да способства за реализиране на съгласие, което позволява, а не основава проблеми. " Както нееднократно съм заявявал, за България е значимо да има положителни връзки със своя комшия. Добрите връзки са значими и за Европейски Съюз поради преодоляването на миграционния поток, който сътвори доста проблеми на съюза през последните години ", показал българският министър-председател.

По-рано предходната седмица президентът на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер съобщи, че " разликите сред Турция и Европейски Съюз са доста. Предстои ни почтен и отворен спор, в който няма да ги крием, само че и ще се стремим да работим в посока по-добро взаимоотношение ".

В обща конференция с Туск Юнкер съобщи, че чака срещата във Варна " със смесени усеща ".

Варна се приготвя за огромния ден

Дейностите на властта по облагородяване на инфраструктурата преди срещата както постоянно станаха мотив за рецензия. Активисти на " Да, България " и жители снимаха запълването на дупките по пътя от летището на Варна в посока центъра, като ги съпоставиха с подготовката за посрещането на задгранични водачи по време на комунизма.

Сутринта главните артерии в града осъмнаха с плакати " Бойко, не сме троянският кон на Ердоган " и " Ердоган, не си мечтан! ". По-късно денем пък се организираха два обособени митинга против гостуването на турския президент – един на " Да, Бъглария " и ДСБ и различен на националистите от придвижване " Възраждане ".

Вторият събра доста повече хора, а водачът на " Възраждане " Костадин Костадинов съобщи, че изборът на датата 26 март за срещата не е инцидентна, тъй като съответствува с деня на възпоменание на жертвите и страданията на тракийските бежанци след разгрома във Втората Балканска война и цели да унижи България.

Поддръжниците на извънпартийното придвижване носеха плакати с надписи като " Stop Erdogan! ", " Вън Ердоган от Европа ", " Затваряме Варна за диктатори ", " 105 години от Одринската епопея. Одрин е наш ", както и такива, ориентирани против европейските водачи, които ще се срещат с турския президент тази вечер.

Опозицията в офанзива

Националистите не бяха единствените, които настояха българската страна да потърси сметка на турския държавен глава за тракийските бежанци. Председателят на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова и президента Румен Радев приканиха за същото от София в понеделник.

" В Деня на Тракия почитаме паметта на хиляди тракийски мъченици - на тези, които оставиха костите си по дългия път към България... Точно през днешния ден, на деня на Тракия, ние, българските политици, би трябвало като един да защитим националния интерес ", съобщи Нинова. Реториката на Българска социалистическа партия попада в същия звук както и тази на самия Ердоган, който в последно време обикаля Турция и изнася непрестанно исторически речи, цялостни с препратки към Османската империя.

Срещата сред президентите на Европейска комисия, Съвета на Европейски Съюз, българския министър председател и турския президент ще стартира след 19 ч. довечера, като конференцията, на която се чака публицистите да могат да задават въпроси, евентуално ще се организира след 22 ч.

Следете " Капитал " за детайлности.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР