Два проекта за сграда на Националната детска болница представи във

...
Два проекта за сграда на Националната детска болница представи във
Коментари Харесай

В “Главболгарстрой“ разработили два проекта за детската болница, не се отказват да я строят

Два плана за постройка на Националната детска болница показа във вторник Консорциумът ДЗЗД " Детско здраве " с компании от групата на “Главболгарстрой “. Консорциумът завоюва публичната поръчка и има контракт с Министерството на здравеопазването за реорганизация на съществуваща незавършена постройка в двора на Медицинска академия. Преди две седмици обаче министърът на районното развиване Виолета Комитова сподели, че ще издаде виза за изследване и планиране на чисто нова постройка на детска болница на отреденото място в двора на Медицинска академия. Освен това тя уточни, че няма по какъв начин при настоящия обстоен организационен проект, който е със статута на закон, да се дострои и приключи остарелият градеж, който е бил очакван за срутване и на негово място е планувано да се построи нова постройка с височина 20 метра.

От “Главболгарстрой “ обясниха във вторник, че двата нови плана плануват срутване на съществуващата структура и потребление на фундамента на остарялата постройка. Всичко нагоре ще се построи отначало, според функционалното систематизиране и строителните правила, изясни инженер Николай Дончев, който съставлява консорциума.
Предвижда се постройката да е висока 5-6 етажа. Между 7 и 8 месеца ще отнеме събарянето на остарялата структура, а постройката би трябвало да бъде приключена за 42 месеца.

Двата плана са идентични като функционална скица, систематизиране на пространствата, разграничават се като фасади, като концепцията на консорциума е те да бъдат подложени на публично разискване. Оттам признават, че представянето на плановете е закъсняло, само че се оправдаха, че са чакали решение на Министерство на регионалното развитие, което евентуално се е забавило поради изборите.

От “Главболгарстрой “ споделиха, че са останали сюрпризирани от решението на министъра на районното развиване Виолета Комитова да издаде виза за нов градеж.
Според изпълнителният шеф на " Главболгарстрой " Мая Пенчева това е било подбудено от някакъв напън след срещата с протестиращите, които желаят рестартиране на целия план и преустановяване на контракта с консорциума.
На конференцията участваха и представители на национална гражданска самодейност " За същинска детска болница ", които попитаха по какъв начин с контракт за реорганизация консорциумът ще построи нова постройка. Този контракт е недействителен и самият министър на районното развиване го сподели, може да се направи нова детска болница, само че реорганизация на остарялото скеле е невероятно в границите на този контракт, съобщи Георги Богданов, изпълнителен шеф на " Национална мрежа за децата " и част от гражданската самодейност.

“Притеснява ни цялостния развой на реализация на тази поръчка, която е явно сбъркана с оповестяването на публичната поръчка за изграждане на детска болница, разяснява Богданов. " Ясно и изрично споделяме през цялото време, че би трябвало да има разбор на потребностите. Никой, нито Министерството на здравеопазването, нито след това изпълнителите, работят по разбор на потребностите - какъв брой деца, какви заболявания, какви педиатри, какви медицински сестри са нужни, с цел да се покрият потребностите на национално равнище ", сподели още той.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР