Два пътнически влака се озоваха на един и същ коловоз

...
Два пътнически влака се озоваха на един и същ коловоз
Коментари Харесай

На един коловоз: Два пътнически влака на косъм от челен сблъсък в Карлово

Два пътнически влака се озоваха на еднакъв коловоз един против различен и за малко заобиколиха преден конфликт. Това стана на гара Карлово. Дежурният началник придвижване е виновен за случая. Той към този момент е отхвърлен, обявиха за Българска национална телевизия от Националния ръб за следствие на катастрофи във въздушния, водния и железопътния превоз. Благодарение на бързата реакция на машинистите е предотвратена влакова злополука.

Снощи в 18:40 ч бързият трен София-Бургас и композицията в противоположна посока се оказват разпределени на един и същи коловоз на гарата в Карлово.

Сблъсъкът е избегнат поради съответна реакция на машинистите, които са реагирали незабавно и влаковете са спрели на растояние повече от 600 метра.

От Националния ръб за следствие на катастрофи във въздушния, водния и железопътния превоз обявиха за Българска национална телевизия, че става дума за неточност на дежурният началник придвижване. Това се е случило в края на 12-часовото му дежурство.

От борда ревизират и още един сходен случай на същата гара от 24 юни, когато на работа е бил същият чиновник, само че тогава грешката още веднъж два влака да са един против различен е била техническа. Ръководителят придвижване е отхвърлен до изясняване на детайлностите.

На гара Карлово и сега тече планов ремонт. Подменят се стрелките и сигнализацията не работи в цялостен размер. По тази причина скоростта на всички влакове е лимитирана до 25 км в час. Най-вероятно причина за случая е неточност на дежурния началник придвижване.

Опитен чиновник с към 40 години трудов стаж. Не са работили всички системи за сигурност и се е заблудил и е позволил тази неточност, сподели Георги Вардев от НКЖИ.

До този миг служителят не е имал нарушавания. Защо се е стигнало до случая ще откри почналото следствие.

Просто се е получило такова погрешно манипулиране с пулта на ръководство, от където се ръководи влаковото придвижване, т.е. последвало е погрешно превръщане на жп. стрелка, сподели доктор инж. Бойчо Скробански от Национален ръб за следствие на катастрофи в железопътния превоз.

Преди по-малко от седмица на същата гара и в дежурството на същия чиновник е имало подобен случай. Тогава обаче грешката се оказала техническа.

При поредност от няколко такива случая, надлежно ние би трябвало да се намесим и да предприемем някакви дейности и решения с предпазен темперамент, с цел да не се стига до последващо, добави Скробански.

Резултатите от вътрешната инспекция ще станат ясни до седмица.

Репортер: Нели Ангелова
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР