Два пъти в едно заседание Лютви Местан и защитата му

...
Два пъти в едно заседание Лютви Местан и защитата му
Коментари Харесай

Лютви Местан поиска отвод на съдия

Два пъти в едно съвещание Лютви Местан и отбраната му желаеха отказ на правосъдния състав, който гледа делото за злополуката край кърджалийското село Загорско, при което почина 6-месечно бебе. Обвиняеми по делото са някогашният политик и бащата на детето Юсеин Ахмед.

Лютви Местан в правосъдната зала.
Първото искане за отказ беше направено още при започване на съвещание, а претекстовете на Лютви Местан и юристите му Нацко Дойчев и Менко Менков бяха, че са поискали корекция и допълнение в протоколите от предходно правосъдно съвещание, само че това не било направено и не се получил отговор на молбата.

„ Съдът нарушава правото ни на отбрана, привързан и преднамерен е и следва да си направи отказ “, съобщи Нацко Дойчев. Той изясни, че настояването за корекции в протокола е било обвързвано с разпитите на движимостите лица, което било от значително значение по делото.

Съдебният състав с ръководител Георги Милушев излезе с определение, че доводите за претенции отказ са неоснователни. Според съдията протоколът от съвещанието е бил направен на 26 ноември 2021 година, а молбата за корекции е постъпила на 20 декември, а в закона е очакван 3-дневен период за обжалване.

Заседанието продължи с разпит на пловдивкия доктор Петър Панайотов, който оказал първа помощ на 6-месечното бебе.

До напрежение се стигна по време на разпита на втория свидел Халил Бекир. Мъжът не чуваше добре и не говореше добре български. Докато вървеше разпита съдията Милушев направи няколко забележки на Менко Менков да не се намесва, след което го помоли да напусне залата. Адвокатът отхвърли, при което магистратът съобщи, че в случай че не го направи ще извика защитата да го изведе. Менко Менков напусна съвещанието, незабавно след което Георги Милушев разгласи 10 минути отмора.

„ Заседанието не може да продължи в този състав, тъй като сътрудника Менков беше помолен да напусне без определение на съда “, съобщи Нацко Дойчев. Той добави, че самичък няма по какъв начин да продължи линията на отбрана на Местан. Дойчев изиска отсрочване на съвещанието и отказ на съда с претекст, че с дейностите си съставът е заявил персонално отношение към подсъдимия и бранителите му.

„ Искането за отказ е безпричинно и лишено от правна логичност “, беше определението на магистратите. Георги Милушев съобщи, че с напускането на съвещанието Менко Менков е направил нарушаване и е станал причина за следващото отсрочване на делото. Съдията сподели още, че ще уведоми Софийска адвокатска гилдия за държанието на юриста.

Съдът отхвърли да продължи разпита на очевидеца Халил Бекир и отсрочи делото. Следващото съвещание е планувано за 13 май тази година.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР