Два пъти повече са случаите на лаймска болест у нас

...
Два пъти повече са случаите на лаймска болест у нас
Коментари Харесай

Случаите на лаймска болест у нас двойно повече от миналата година

Два пъти повече са случаите на лаймска болест у нас от предходната година. Това сподели доктор Ангел Кунчев, основен здравен контрольор, пред БНР.

Причината е във влажното време и продължителните превалявания, изясни той.

" Случаите на лаймска болест все още към този момент са 180. Изпратихме едни напомнителни писма на всички общини, че би трябвало да подхващат своевременни ограничения за обработки на площите посредством препарати, дезинфекции, декаризация, окосяване изключително на площите в обитаеми места – огромни паркове, дворове на учебни заведения, градини. Впечатлението ми е, че огромна част от общините се оправиха добре. За страдание обаче има и такива, които къде заради финансови аргументи, къде заради организационни или не го вършат, или се забавиха и там, несъмнено, резултати са по-лоши, " акцентира доктор Кунчев и заяви, че към момента няма регистрирани летни вируси по морето.

" Сезонът на типичните летни ентеровирусни инфекции настава, само че тази година той е малко отсрочен предвид на температурните отклонения. Нямаме към момента някакво значително завишаване, няма и случаи на проведени такива дребни епизодични гърмежи, които са присъщи от време на време за този сезон. Засега обстановката е спокойна. Разбира се, с повишението на температурите и рискът ще се усили, “ разясни доктор Ангел Кунчев.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР