Два пъти по-нисък е делът на българите, които имат положително

...
Два пъти по-нисък е делът на българите, които имат положително
Коментари Харесай

Срив в отношението на българите към Путин

Два пъти по-нисък е делът на българите, които имат позитивно отношение към съветския президент Владимир Путин през днешния ден спрямо интервала преди започването на военните дейности в Украйна. Това демонстрира експресно изследване на " Алфа Рисърч ", осъществено на 28 февруари измежду 500 души, по поръчка на Българска национална телевизия.

През интервала 2020-2022 година сред 55% и 58% от българите са изразявали позитивни оценки за него, при единствено 20 на 100 негативни, в този момент обстановката коренно се обръща.

48 на 100 е неодобрението към Путин, а позитивното отношение - 32%, сочат данните.

Това е доста мощен отзив от дейностите на съветския президент върху настройката на българските жители. Отношението на българите срещу нашествието е еднопосочно, означи Геновева Петрова от " Арфа Рисърч " по Българска национална телевизия.

https://www.clubz.bg/uploads/2022/03/alpha-bnt11.png " border= " 0 " alt= " " width= " 800 " height= " 450 " />

Рязко се трансформира и отношението към украинския президент Володимир Зеленски. Той получава поддръжката на 40% от интервюираните.

" Преди той беше съвсем изцяло чужд за българите ", означи Петрова.

Има сериозна динамичност и в отношението към оценките за дейностите на Европейския съюз.

63 на 100 в този момент утвърждават метода, по който Европа се сплоти и застана компактно в поддръжка на Украйна.

По сходен метод се приема и поисканата от премиера Кирил Петков оставка на министъра на защитата Стефан Янев.

54,9% от интервюираните поддържат това деяние на Петков. 35,7% не утвърждават промяната на Янев.

Тук също следим наклонността за динамичност на публичното мнение.

" Лични позиции на Янев не бяха изразени за първи път предходната седмица, той имаше такива още през декември при напрежението сред НАТО и Русия. Той тогава беше много известен и одобряван. Към днешна дата тези негови персонални позиции не са задоволителни, с цел да получи висока социална поддръжка. Хората чакат сходно на ЕВропа българското държавно управление и партии да имат обща единна позиция за протичащото се ", изясни Петрова.

" Позициите на Янев са неверни и те дават неверен взор към обстановката. Кое е по-голям риск - да се сменя министър или сигурността да е предоставена на министър, чиито оценки за обстановката са неверни ", прибавя тя в коментар на данните.

Икономическите последици се възприемат като най-сериозните пред страната ни на този стадий. И тук има динамичност, която демонстрира, че българите са съпричастни към страданието на хората в Украйна и по един или различен метод са подготвени да понесят някои отрицателни последствия.

46.5% от интервюираните споделят, че са склонни краткотрайно да заплащат по-високи сметки за ток и горива, като резултат от наложените наказания на Руската федерация. Над една трета - близо 36 на 100, дават отговор негативно. 18 на 100 нямат ясно мнение по въпроса.

https://www.clubz.bg/uploads/2022/03/alpha-bnt2.png " border= " 0 " alt= " " width= " 800 " height= " 450 " />
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР