Два отбора с пациенти с пулмонална хипертония, техни приятели и

...
Два отбора с пациенти с пулмонална хипертония, техни приятели и
Коментари Харесай

Пациенти с пулмонална хипертония мерят сили в състезание с „драконови лодки“

Два тима с пациенти с пулмонална хипертония, техни другари и професионални гребци ще се състезават в Панчаревското езеро във връзка Световния ден на пулмоналната хипертония. През 2022 година денят ще бъде маркиран за 10-и път в България. Състезанието „ Дари мирис за пулмоналната хипертония “ се провежда от Българското общество на пациентите с пулмонална хипертония и ще се организира на 29 май 2022 година, неделя, от 10.00 часа на езерото край Панчарево, оповестяват уредниците.

Инициаторите ще разчитат на поддръжката на професионални гребци, а тимовете ще бъдат водени и наставлявани от кондиционния треньор Стефан Терзийски, който е оказал помощ на повече от 700 души за техния здравословен метод на живот посредством платформата си Bestefficient.

Състезанието е любителско и ще се организира с така наречен „ драконови лодки “. Единствените по рода си лодки в България са украсени с глави на дракони, накичени с червени ленти, символизиращи наслада, благополучие и триумф. Във всеки тим ще се включат най-малко 10 участници, кормчия и барабанчик, който дефинира ритъма на загребването с веслата.

Пулмоналната хипертония е рядко заболяване, което визира повече от 300 българи. В краен етап на болестта пациентите се нуждаят от белодробна трансплантация. Болестта, позната като „ болест на сините устни “ поради кислородната непълнота, която провокира, е причина доста от пациентите да нямат деен обществен живот. За пациент, който е с пулмонална хипертония, всяко придвижване е обвързвано с дефицит на въздух, а спортуването и изкачването на стълби да вземем за пример е съществено предизвикателство и невъзможна активност. Пациентите с рядката болест са приковани към кислородните си концентратори.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР