Два от важните архeологически проекта на Пловдив- Небет тепе и

...
Два от важните архeологически проекта на Пловдив- Небет тепе и
Коментари Харесай

Възраждат Небет тепе и Източната порта

Два от значимите архeологически плана на Пловдив- Небет тепе и Източната врата ще бъдат възродени. Новината заяви през днешния ден кметът на града Иван Тотев. Той разясни, че те ще бъдат ще бъдат доразкрити и експонирани със средства от Министерство на районното развитие и благоустройството. 

" Кандидатстваме за средства по оперативна стратегия „ Региони в напредък ”, чиято с обща рамка от 9 милиона лв.. Средствата са  85 % грант и 15% заем без да се постанова финансиране от бюджета на общината ", изясни кметът.

 Иван Тотев добави, че идейният план за Източната врата е импортиран в Националния институт за недвижимо културно завещание. Изработен от арх. Румяна Пройкова. След като бъде утвърден, ще се пристъпи към правенето на механически план.   Що се отнася до Небет тепе пък, то там преценката на Общината е да се употребява остарелият план на проектант Пройкова, въпреки и с дребни допълнения.Предстои да бъдат актуализирани и строителните позволения. Говорихме със зам.-министъра на културата Амелия Гешева да спомага и той да бъде прегледан оптимално бързо, добави градоначалникът.

 Къщата на ул. „ Иван Страцимир ” до Източната врата, станала благосъстоятелност на общината ще бъде ремонтирана със средства от Министерство на регионалното развитие.  Създаването на туристически информативен център и  кафене ще бъдат основани в нея, а огромната атракция ще бъде панорамната тераса, която гледа към археологическия обект. 

С разкриването на Информационния център  ще  се създаде и маршрутът от Източната врата до Малката базилика.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР