Два от най-големите умове в човешката история – индиецът Махатма

...
Два от най-големите умове в човешката история – индиецът Махатма
Коментари Харесай

Какво Махатма Ганди научава от Лев Толстой?

Два от най-големите мозъци в човешката история – индиецът Махатма Ганди и руснакът Лев Толстой – по този начин и не се срещат персонално.

Те си разменят писма в продължение на една година. Но без подозрение общуването им е извънредно значимо.

„ “ и „ “ – с тези думи Мохандас Карамчанд Ганди (1869-1948) разказва Лев Толстой (1828-1910). Двамата са родени в разнообразни страни и в леко разнообразни интервали и са представители на разнообразни генерации. Младият и към момента незнаен Ганди търси мъдрост в торбите на към този момент фамозния Толстой.

Както по-късно споделя бъдещият водач на индийското придвижване за мирна опозиция, творбите на съветския публицист и мъдрец му въздействат мощно. „ Произведението на Толстой „ Царството божие е вътре във вас “ ме покори. Той ми остави трайно усещане. Преди самостоятелното мислене, бездънен морал и правота на тази книга, всички книги, които бях чел… като че ли избледняха “,  Ганди.

Двамата велики мозъци на Русия и Индия се „ срещат “ през 1909 година. Историята стартира през декември 1908 година, когато антибританският индийски бунтовник Тарак Нат Дас написа на Толстой с молба да поддържа независимостта на Индия от английското колониално господство. Тогава Толстой към този момент е измежду най-известните обществени фигури в Русия и дава отговор на тази молба с дълго писмо, озаглавено: „ Писмо към индуса “, което Дас разгласява в индийския вестник „ Свободен Индостан “. Казано в резюме, посланието на Толстой е, че единственият метод индийският народ да се освободи от британците е посредством правилото на любовта.



Global Look Press

„ Не се съпротивлявайте против злото, само че и не участвайте в него – в жестоките каузи на администрацията на съдилищата, събирането на налози и най-много в тези на бойците, и никой на света няма да ви пороби “,  той.

Текстът се предава от ръка на ръка и стига до младия Ганди през 1909 година. Все още в ранните дни на своята кариера на деятел, Ганди написа на Толстой с молба да позволи да препечата „ Писмо към индуса “ в личния си вестник „ Индийско мнение “ в Южна Африка. Тази замяна на известия прераства в едногодишна преписка, траяла до гибелта на Толстой през 1910 година (можете да намерите цялостната преписка на британски език ).

След десетилетия, прекарани в търсене на отговори на най-големите въпроси в живота, Толстой споделя някои от концепциите си в писмата си до Ганди. В последните си дни съветският мъдрец написа на Ганди за царуващите подправени правила, с които е привикнало човечеството. Според него от хилядолетия човешката цивилизация живее и следва пътя на насилието като управителен принцип за оцеляване. Но този метод на живот е несъответстващ с доста по-естествения закон на любовта.



Getty Images

„ Колкото повече пребивавам, изключително в този момент, когато живо усещам близостта на гибелта, ми се ще да споделя и друго, което така живо усещам, а то, според мен, има голяма значимост. А точно това, което назоваваме мирна опозиция,  което в същността си не е друго от учението за любовта и не е изопачено с лъжливи тълкувания. Любовта, т.е. стремежът към единство на човешките души и произлизащият от него блян за предприемчивост, съставлява най-висшият и единственият закон в живота на индивида. В дълбините на душата си го усеща и го знае всеки човек (което най-ясно се вижда измежду децата). Знае го, до момента в който не се изгуби в лъжливите всемирски учения… потреблението на принуждение е несъвместимо с любовта, която е водещият закон на живота “.

Философията на Толстой въодушевява Ганди толкоз мощно, че той и приятелят му Херман Каленбах кръщават на него фермата си в Южна Африка. Обитателите на „ Фермата на Толстой “ се прехранват с труда си. Те отдават телата си на тежка физическа работа, а мозъците си – на идеалите за истина, обич, ненасилие и непорочие. Преживяванията на Ганди във „ Фермата на Толстой “ по-късно способстват за неговото придвижване „ Свадеши “, основано на правилата да се употребяват артикули, създадени в родната страна на индивида.



Getty Images

Идеята за тежка физическа работа е резултат от убеждението на Толстой, че задачата на живота на един човек е да поставя саможертвен труд за другите: самият той следва този принцип – той обработва почвата и самичък си прави ботушите. Толстой е и един от най-ревностните бранителите на правата на селяните и даже открива учебно заведение за селски деца в имението си.



„ Без подозрение граф Толстой има мощно въздействие върху него (Ганди) “,  по-късно преподобният Доук в своята биография на Ганди. „ Старият съветски модернизатор, в простотата на своя живот, безстрашието на словата си и природата на учението си за войната и работата, откри откровен почитател в лицето на господин Ганди “.

създател: КСЕНИЯ ЗУБАЧОВА

източник: bg.rbth.com
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР