Два нови подварианта на Омикрон водят до ръст на случаите

...
Два нови подварианта на Омикрон водят до ръст на случаите
Коментари Харесай

Южна Африка се бори с два нови подварианта на Омикрон

Два нови подварианта на Омикрон водят до растеж на случаите на COVID-19 в Южна Африка, оповестява " Франс прес ".

По тази причина Световната здравна организация посочи значимостта на тестването за наблюдаване на вирусните разновидности и разпространяването им.

Силно мутиралият и елементарно предаващ се вид Омикрон, който беше открит за първи път в Южна Африка през ноември 2021 година и бързо се популяризира в международен мащаб, в този момент е преобладаващият вид, който съставлява съвсем всички нови случаи на ковид.



Отдавна е известно, че Омикрон има няколко подварианта, като най-доминиращият измежду тях е BA.2.

Сега обаче южноафриканските учени, които първи засякоха Омикрон, показват два други негови подварианта - BA.4 и BA.5, " като причина за скок на случаите на COVID-19 " в страната, изясни генералният шеф на СЗО Тедрос Адханом Гебрейесус.

В последния епидемиологичен отчет на СЗО се показва, че подлиниите на Омикрон " са придобили няколко спомагателни разновидности, които могат да повлияят на техните характерности ".

Гебрейесус обаче посочи, че е " прекомерно рано да се каже дали тези нови подварианти могат да причинят по-тежко заболяване от другите подварианти на Омикрон ".

По негови думи ранните данни демонстрират, че имунизацията против ковид към момента пази против тежки болести и гибел.

С сбор лабораторно доказани случаи от близо 3,8 милиона и над 100 000 смъртни случая, коронавирусът удари Южна Африка по-силно от всяка друга страна на континента. Страната, в която по-малко от 45% от пълнолетните са имунизирани с две дози, регистрира внезапен спад на инфектираните с ковид през март.

В началото на април в страната бяха отстранени всички противоепидемични ограничения, само че оттогава насам случаите на COVID-19 още веднъж се усилиха, като по данни на СЗО през последната седмица са нарастнали с близо 50%.

Въпреки че здравната организация публично е записала над 6,2 милиона смъртни случая от ковид в света, се счита, че същинският брой е надалеч по-висок. В момента броят на новозаразените и на смъртните случаи в международен мащаб понижава и към този момент е понижен до най-ниското си равнище от март 2020 година

Шефът на СЗО обаче предизвести, че " тези трендове, въпреки и добре пристигнали, не описват цялата история ", наблягайки, че обявените случаи нарастват в Америка и Африка в резултат на " подварианти на Омикрон ".

Организацията уточни и че намаляващите данни за ковид в международен мащаб може да се дължат на обилни съкращения в тестването.

Подвариантите BA.4 и BA.5 бяха открити, тъй като Южна Африка към момента прави жизненоважното генетично секвениране, което доста други страни са спрели да вършат ", изясни Гебрейсус.


Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР