Два месеца, след като независимо разследване показа мащабни и дългогодишни

...
Два месеца, след като независимо разследване показа мащабни и дългогодишни
Коментари Харесай

Затъналият в скандали бивш №1 по богатство в Азия замрази проект за $4,2 млрд.

Два месеца, откакто без значение следствие сподели огромни и дългогодишни борсови и счетоводни операции в една от най-големите азиатски бизнес империи, Adani Group продължава да търпи вреди от разкритията. Групата най-малко краткотрайно е прекратила работа по един от своите мегапроекти - нефтохимически цех в Западна Индия за 4,2 милиарда $, написа Quartz.

Какво е новото: Групата на досегашния най-богат човек на континента - Гаутам Адани, " прави нова оценка на плановете на групово ниво в разнообразни бизнес вертикали и на база на бъдещия паричен поток и на финансовата обстановка някои планове могат да бъдат ревизирани във връзка с тяхното продължение или времевите им рамки ", оповестява Economic Times, като цитира свои източници.
 Пазарната стойност на изпадналата в усложнение Adani Group падна под $100 милиарда
Пазарната стойност на изпадналата в усложнение Adani Group падна под $100 милиарда

Компанията се пробва да успокои вложителите

Именно такова " инспектиране " се случва с Mundra Petrochem, основана през 2021 година по отношение на плана за PVC цех на притежавана от групата земя. Според локални медии от Adani са поискали от всички свои снабдители и подизпълнители " да прекратят всички свои действия ".

По-късно от групата оповестиха, че в действителност не са се отказали изцяло от плана, само че сериозните вложения по строителството и покупката на оборудването ще бъдат направени чак след обезпечаване на финансиране, което се чака в границите на половин година.

Трудно е да се каже, че това успокои пазара, като другите компании на Adani означиха спад в цената на акциите си.

Какво стана по-рано: На 23 януари компанията Hindenburg Research, профилирана в продажба на къси позиции, разгласява свое следствие, съгласно което Adani Group в продължение на десетилетия са манипулирали цените на акциите си, а също така и са позволили неприятни счетоводни практики.

Адани и компаниите му отхвърлиха обвиняванията, оповестиха, че това е офанзива против индийския бизнес като цяло и заплашиха Hindenburg със съд, само че американската компания застана зад думите си и на собствен ред означи, че обстоятелствата от следствието по този начин и не са били опровергани.
 Норвежкият фонд NBIM се избави от активите на упрекнатата в измами Adani Group
Най-големият в света капиталов фонд се избави от активите на упрекнатата в измами Adani Group

От измамата могат да бъдат наранени и огромни компании в разнообразни страни

Колко коства: Adani Group загуби главозамайващите 140 милиарда $ от пазарната си стойност поради абсурда. Лично за Гаутам Адани това означаваше той да се елементарни с купата на най-богат човек в Азия.

В момента групата се пробва да възвърне позиции като погасява задължения и консолидира интервенциите си. В резултат пострадаха редица планове като закупуването на дял в индийския държавен енергиен търговец Power Trading Corporation или покупката за 850 млн. $ на компания, притежаваща тецове в страната.
 Непоправими вреди: Загубите на Adani доближиха $100 милиарда
Непоправими вреди: Загубите на Adani доближиха $100 милиарда

Акциите на фирмите на индийския предприемач Гаутам Адани не престават своя срив

Кой е Гаутам Адани: Син на текстилен търговец, Адани напуща рано университета, с цел да стартира работа във компанията за пластмаси на брат си. Постепенно той развива личния си бизнес - още веднъж с PVC, само че също с метали, платове и артикули за агросектора. От средата на 90-те той навлиза и в енергетиката - първо с Топлоелектрическа централа, а след това и с ВЕИ мощности. Адани си купи и медии, измежду които - националната телевизия NDTV.

Бизнесменът се счита за непосредствен до индийския министър председател Наредндра Моди и партията му и по тази причина някои наблюдаващи свързват възхода на империята му с политическите връзки.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР