Два месеца след като министърът на икономиката на Германия обеща

...
Два месеца след като министърът на икономиката на Германия обеща
Коментари Харесай

Безработицата в Германия надмина нивата на от финансовата криза през 2008 г.

Два месеца откакто министърът на стопанската система на Германия даде обещание да направи всичко, с цел да не бъде изгубена работа, по време на пандемията, безработицата към този момент е повишена повече, в сравнение с при финансова рецесия 2008/2009.

Трудностите, пред които е изправен най-големият пазар на труда в Европа демонстрират, че даже страни с добре построени мрежи за сигурност се борят да защитят служащите си. Подкрепата на страната, която поема част от заплати не може да предотврати скок на безработицата от 373 000 през април. И въпреки че огромна част от това може да се изясни с хората, които се записват като безработни, вместо да влизат в стратегии за образование, икономистите се тормозят и считат, че предстоят още проблеми.

Основен риск е, че краткотрайните превъзмогвания на евентуални съкращения посредством схемата Kurzarbeit могат да забавят единствено някои загуби на работа. Дългосрочната щета на стопанската система слага доста предприятия в риск, а коронавирусът тества границите на политика, разчитаща на бързо възобновяване. Увеличаването на безработицата слага стопанската система в евентуален циничен цикъл: все по-слабо търсене на потребителите, по-нататъшно закъснение на възобновяване и още един удар върху бизнеса, най-много - търговците на дребно и ресторантьорския бранш.
 Коронакризата ще вкара Германия в най-дълбоката криза от Втората международна война
Коронакризата ще вкара Германия в най-дълбоката криза от Втората международна война

От отрасловото министерство чакат Брутният вътрешен продукт да се свие с 6,3%

" Субсидиите са подобаващи единствено за краткотрайно превъзмогване на изгубената работа и облаги ", споделя Мартин Мюлер, икономист, който се концентрира върху немския пазар на труда в държавната банка KfW. " Ако рестриктивните мерки продължат прекомерно дълго, евентуално доста служащи за малко време ще останат безработни. "

Държавната поддръжка в Германия датира от 1910 година и се концентрира върху запазването на индустриалните работни места. През 1924 година една четвърт от работната мощ е включена в стратегия, сходна на днешната.

Въпреки че схемата се оказа сполучлива преди десетилетие, когато фабриките страдат от срутва на поръчки, блокирането на публичния живот, с цел да се предотврати разпространяването на Covid-19, нанася вреди най-вече на услугите. Ресторантите, хотелите и дребните магазините носят бремето на повече от два месеца ограничавания.

Веригата заведения за хранене Vapiano подаде молба за неплатежоспособност при започване на април, а магазинът за спортни облекла Runners Point, дъщерно сдружение на Foot Locker, се закрива. Проучване на изследователската компания Crif Buergel пресмята, че 29 000 компании ще прекратят активността си през тази година.

Почти една от всеки пет компании, изследвани от Ifo, решили да понижат служащите си през април. Поне половината от всички заведения за хранене и хотели показаха, че са понижили работните места.
 Официално: Германия е в криза
Официално: Германия е в криза за първи път от 2013 година

Спадът през първото тримесечие е вторият най-сериозен от началото на 90-те години

Според Мюлер безработицата ще нарасне до към 3 милиона през 2020 година, което е нарастване от към 800 000 по отношение на предходната година. Изследователската група на IAB на организацията по труда има сходна прогноза. Той също по този начин предвижда спад на броя на заетите с към 1 милион.

Това включва стотици хиляди така наречен " Мини работни места ": служащите на ненапълно работно време, които са заети най-много в услугите, получават месечна заплата не повече от 450 евро и нямат право на дотации. Малко евентуално да се появят в публични данни за безработни, тъй като доста от тях са пенсионери, студенти, които нормално не се записват като безработни.

Около 6 милиона служащи получават държавна помощ през април в Германия, само че тя не е единствената страна, в която наподобява, че схемите демонстрират пукнатини.

В Австрия обновената стратегия не съумя да предотврати безработицата в браншове със сезонна претовареност, съгласно Хелмут Махрингер, икономист на пазара на труда в изследователския институт Wifo. Безработицата е повишена с 200 000 от края на февруари, като 1,3 милиона служащи са били в поддръжка на държавните заплати.

В Испания близо 1 милион чиновници - към една четвърт от краткотрайно отстранените от работа, към момента чакат помощ от държавните схеми, демонстрира изследване.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР