Два месеца, след като адвокатската кантора Мосак Фонсека разбира, че

...
Два месеца, след като адвокатската кантора Мосак Фонсека разбира, че
Коментари Харесай

Паника в Панама: "Мосак Фонсека" не са знаели кой стои зад 70% от регистрираните фирми

Два месеца, откакто адвокатската адвокатска фирма " Мосак Фонсека " схваща, че архивът за десетилетия обратно ѝ е заимствуван и изнесен, управлението не съумява в над 70% от случаите да откри кои са крайните притежатели на над 28 500 дейни компании, които са записали на Британските Вирджински острови. За 10 500 дейни компании без очевиден притежател, регистрирани от юристите в Панама, този дял е още по-висок - 75%.

И това се случва във компания, която твърди, че " организираме обстоен дю дилиджънс на всички нови и на възможните ни клиенти, като инспекцията постоянно надвишава строгостта на съществуващите правила и стандарти, следвани от нас и други в бранша ".

Панически старания да се разбере за кого и какво тъкмо са създали. Това е част от разкритията, оповестени като продължение на така наречен Панамски досиета от 2016 година В сряда те бяха оповестени от Международния консорциум на проверяващи публицисти (ICIJ), Центъра за проучване на корупцията и проведената престъпност (OCCRP) и издания като " Зюддойче цайтунг " и " Новая газета ".

Те обгръщат интервала след 9 март 2016г., когато в " Мосак Фонсека " научават за пробива и са скъпи с това, че може да се разбере по какъв начин клиенти по целия свят - държавни чиновници, политици и роднините им, както и техни другари - реагират на най-голямата проверяваща взаимна обява на 380 публицисти.

Изведнъж приоритет №1 става трескавото изясняване кои са клиентите, с изключение на известните " международни звезди, олигарси и нарушители ". Кантората би трябвало да знае всеки един от тях, тъй като такива са изискванията за активността ѝ и избягването на попадане в обстановка да бъде упрекната, че подкрепя незаконна активност.

Новите документи демонстрират, че е почнала вълна от запитвания към банкери, счетоводители и юристи, наели компанията от името на свои богати клиенти, искащи анонимност. Ако не получат отговор, в " Мосак Фонсека " може да бъдат принудени да блокират или унищожават записаните от нея компании, което съществено би объркало бизнеса на клиентите.

" Би трябвало да е безусловно недопустимо сходна компания да не знае притежателя даже на една от записаните от нея компании, да не приказваме да хиляди ", разяснява Джак Блум, американски правист, профилиран в данъчни измами и пране на пари. Той напомня, че през последните 17 години условията са станали още по-строги поради битката с финансиране на тероризма.

Подробности очаквайте по-късно на www.dnevnik.bg.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР