Два месеца преди изборите кабинетът Борисов 3 даде зелена светлина

...
Два месеца преди изборите кабинетът Борисов 3 даде зелена светлина
Коментари Харесай

Решение, но не съвсем: VІІ блок в АЕЦ Козлодуй с оборудването от Белене или с друго

Два месеца преди изборите кабинетът " Борисов 3 " даде зелена светлина за създаване на VІІ блок в АЕЦ " Козлодуй " с оборудването, предопределено за замразения градеж на АЕЦ " Белене ", само че остава и опцията за инсталиране на дребни модулни реактори на същото място. В същото време държавното управление не се ангажира с преустановяване на процедурата за създаване на АЕЦ " Белене ".

Няма планове какъв брой ще коства планът за новия блок в " Козлодуй ", нито какъв ще е пазарният му модел, въпреки кабинетът да утвърди в сряда отчет за потребление на платеното съветско съоръжение от АЕЦ " Белене ".

Решението, колкото и обтекаемо да е то, идва близо пет години откакто през юни 2016 година да заплати на съветската компания " Росатом " 1.2 милиарда лева за създаденото съоръжение за АЕЦ " Белене ". То се оказа излишно, защото през 2012 година първото държавно управление на Бойко Борисов приключи плана. Още тогава редица енергийни специалисти предлагаха, откакто оборудването по този начин или другояче е платено и пристигнало в България, да се употребява за нова мощ в Козлодуй. През изтеклите години обаче тази опция в никакъв случай не е била съществено проучена, с цел да стане факт броени седмици преди края на третия кабинет " Борисов " и месец откакто на казуса с платеното съоръжение за АЕЦ " Белене " и инсталирането му в " Козлодуй ".

През октомври м.г., след посещаване на премиера в атомната централа, държавното управление даде мандат на " Българския енергине холдинг " да изследва и като нов блок на АЕЦ " Козлодуй ".

Беленски реактори и дребни модулни
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР