Два месеца държавата компенсира гражданите с 25 ст. на литър

...
Два месеца държавата компенсира гражданите с 25 ст. на литър
Коментари Харесай

Използва ли се държавната отстъпка за горива?

Два месеца страната компенсира жителите с 25 ст. на литър за елементарните горива. Антиинфлационната мярка коства 63 млн. лева на хазната. Но какъв брой ефикасна се оказа тя и дали скоро ще спре?

От въвеждането на държавната отстъпка за всеобщите горива, при над 12 млн. зареждания е употребено и понижението. Тоест, приблизително по 180 хиляди касови бона са били за по-ниски суми.

Само за два месеца откогато страната компенсира с 25 стотинки за литър гориво, са изхарчени над 63 млн. от хазната. Това значи, че до привършване на в началото заложения бюджет от 150 млн. лева по мярката, остават към 87 млн. лева Ако парите не престават да се разходват със същия ритъм евентуално биха стигнали до края на годината. Редовно държавно управление и настоящ парламент може да удължат мярката и да гласоподават нов бюджет, само че към актуалната дата по тази тематика има въпросителна, оповестява Българска национална телевизия.

Освен неяснотата дали отстъпката ще остане за по-дълъг интервал, тя е и една от ниските давани в Европа. В Гърция помощта е сред 40 и 55 евро съгласно местожителството на лидера, след електронна поръчка. В Румъния още през февруари държавното управление понижи акциза с 50%, само че това се оказа незадоволително и през лятото прибавиха 20 ст. за литър.

В Хърватия е въведен таван на цените. В Западна Европа пониженията на литър бензин са сред 12 и 15 евроцента надлежно в Швеция и Франция, 17 евроцента в Белгия и Нидерлания и доближават до 25 и 30 евроцента в Италия и Германия.

За да ревизират дали няма нарушавания от приходната организация са направили повече от 100 инспекции. Най-честата неправда е разминаване сред касовата наличност и данните от финансовия доклад, който демонстрира заявените количества гориво и получената информация в Национална агенция за приходите през електронната система.

Проверките обаче не се изчерпват с това - инспекторите правят и скрити наблюдения. Например в Бургас и Пловдив, след половинчасово прикрито наблюдаване, са съпоставени отразените отстъпки по отношение на номерата на транспортните средства налични в дневния доклад. Проверките продължат, безапелационни са от Национална агенция за приходите.

 

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР