Два къдроглави пеликана са станали жертва на бракониери. Защитените видове

...
Два къдроглави пеликана са станали жертва на бракониери. Защитените видове
Коментари Харесай

Два къдроглави пеликана са станали жертва на бракониери

Два къдроглави пеликана са станали жертва на бракониери. Защитените типове са се оплели в нерегламентирани риболовен мрежи. Едната птицата е изгубила живота си в региона на бент. Мандра край Бургас, а другата в румънско езеро. И двата пеликана са били с сложени предаватели от Българското сдружение за отбрана на птиците и по този начин се е разкрила повода за гибелта им.

От няколко години женския пеликан Стела е маркиран с GPS предавател. Следи се в действително време нейното придвижването и обичаните й места за хранене и гнездене. Учените обаче забелязали нетипично държание.

Владимир Младенов, специалист " Природозащитни действия " към БЗДП: " Видяхме, че птицата е прекарала нощта в средата на езерото, стоешком стационарно в продължение на доста часове на една точка, без да помръдне. Единствената допустима причина е да стои закачена на мрежа. "

На идващия ден от Българското сдружение за отбрана на птиците остават още по-изненадани, когато стартират да търсят пеликана.

Владимир Младенов: " Получаваме сигнал от птицата в дере в гората, което е доста необичайно. Пеликани няма какво да вършат в такова местообитание. Открихме след към два часа търсене самия предавател. Някой, наподобява съзнателно, е изхвърлил предавателя под моста, с цел да го скрие. "

След претърсвания от органите на реда, причинителят по този начин и не е открит. Нито пеликана. А казусът с бракониерите в бент. Мандра си остава все толкоз сериозен.

Димитър Георгиев, риболовец: " Те вървят вечер. Мандра беше цялостна с мрежи. ИАРА минаваха с един катер, с една кука и ги събираха мрежите. "

Сходна е ориста и на пеликана Пламена, която също е с предавател. Тя се е удавила, след усложнение в мрежи, в румънското езеро Головица.

Владимир Младенов: " Повечето ни птици починаха преди да създадат една година от слагането на предавателите. "

С получените данните от предавателите ще бъдат набелязани и най-рисковите зони за пеликаните.


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Намерете ни в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР