Два изключително важни юбилея отбелязва Медицинският университет в Пловдив през

...
Два изключително важни юбилея отбелязва Медицинският университет в Пловдив през
Коментари Харесай

МУ Пловдив отбеляза два важни юбилея - 80 години от създаването на училището за милосърдни сестри и 50 години от сградата на Медицинския колеж

Два извънредно значими юбилея отбелязва Медицинският университет в Пловдив през тази година. Висшето образователно заведение празнува 80 години от основаването на учебното заведение за милосърдни сестри „ Княгиня Мария-Луиза “ в Пловдив, което е първо правоприемник на днешния Медицински лицей, и 50 години от основаването на постройката на Медицинския лицей.



Сградата е проектирана особено за здравно учебно заведение през 1969 година и отваря порти през 1972 година Тя се състои от образователен корпус и три крила – образователно, учебно-лабораторно и административно, ситуирани на 4 етажа, студентско общежитие, студентски стол и физкултурен салон. Построена е в края на града, тъй като възложителите са упорствали да има огромен двор с тревна повърхност. Днес всички ние сме очевидци, че този избор е бил верен, тъй като с всички свои уреди и здания Колежът изцяло дава отговор на стандартите на един актуален европейски комплекс. Малко са университетите, които могат да се похвалят с такава материална база, “ описа шефът на Медицинския лицей доцент Мария Божкова.



Като част от благотворителните начинания във връзка празника, в двора на Колежа беше сложено Сърце за събиране на капачки, част от самодейността „ Капачки за бъдеще “, а с дарените от преподаватели, студенти и чиновници на МУ средства, беше построена чешма в двора на колежа.



С богата тържествена стратегия се организира честването на двата юбилея. Празникът споделиха преподаватели и студенти, публични посетители, академичното управление на Университета, дългогодишни ръководители на Колежа и Катедрата по сестрински грижи, шефове на лечебни заведения, основни медицински сестри, експерти по здравни грижи, ученици и другари на Медицински лицей и на Катедрата по сестрински грижи.

Бяха връчени плакети за дългогодишна активност и принос за развиването и одобряването на специалността.

Тържественото честване завърши с дефиле на тематика „ Еволюция на сестринската униформа “, показано от студенти от Катедрата по сестрински грижи.

Тематичната галерия на „ Музея на Медицината “ добави празничната атмосфера.

Още за историята на постройката на Медицински лицей и за сестринството, чуйтев предаването " Знание с бъдеще " на Дарик радио от доцент Даниела Танева – началник на Катедрата по сестрински грижи, и доцент Мария Божкова – шеф на Медицинския лицей.
Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР