Два глобални фонда - BC Partners и Providence Equity в

...
Два глобални фонда - BC Partners и Providence Equity в
Коментари Харесай

Американски и британски фонд се интересуват от покупка на БТК

Два световни фонда - BC Partners и Providence Equity сега вършат детайлно изследване на БТК и действително един от тях може да е идващия притежател на телекома. По информация на " Капитал " от няколко източника общо към 10 финансови вложителя са показали интерес към сдружението, само че лятото продавачите са получили единствено три първични предложения, като едната не е посрещнала условията. Реално от септември екипи на двата фонда вършат детайлно финансово и правно изследване. Специализираното издание Mergermarket същ показва BC Partners и Providence за евентуални купувачи и добавя, че обвързващи предложения би трябвало да бъдат подадени доникъде на октомври.

Добрата вест е, че и двата претендента имат опит в телекомуникационния бранш и са измежду най-големите фондове за дялови вложения. Лошата е, че за следващ път БТК ще е благосъстоятелност на финансов вложител, а не на световна телеком група.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Кандидат със сръбски оператор

Базираният в Лондон фонд BC Partners наддава посредством районния си кабелен и ефирен оператор United Group. Той работи главно в страните от Западните Балкани, най-много в Сърбия, като при започване на 21 в. стартира да изкупува активи там като операторите SBB, Telemach Slovenia и Telemach BiH, които сплотява в обща група. Компанията продължава да се уголемява посредством придобивания на локални кабелни разпространители, платформи за медийно наличие и мобилни услуги. Днес тя предлага услуги като платена телевизия и закрепена и мобилна телефония в страните от някогашна Югославия, както и медийно наличие и рекламен бизнес. През 2014 година United Group беше платен от един от най-големите фондове за дялови вложения в света - Kohlberg Kravis Roberts (KKR), който продаде групата преди година на BC Partners в договорка, оценяваща оператора на 2.6 милиарда евро. Миноритарен акционер в United Group е и Европейската банка за възобновяване и развиване (EБВР).

Извън United Group, BC Partners през годините е вложил милиарди в голям брой компании като сателитния оператор Intelsat, щатската верига за офис консумативи Office Depot, най-голямата турска верига супермаркети Migros Türk и други В момента фондът ръководи активи с годишни доходи от над 35 милиарда $. Общите активи под негово ръководство са на стойност над 22 милиарда
$.

Американският претендент

От своя страна Providence Equity e основан в щата Ню Йорк фонд с фокус върху вложения в медии, връзки, обучение и осведомителни технологии. Сред капиталовложенията му са компании като AutoTrader.com Group, Blackboard Inc., eircom, Hulu, Kabel Deutschland, MLS Media, NEW Asurion, Bluestone Television, Newport Television, Univision, VoiceStream (сегашната T-Mobile US), Warner Music Group и други Преди две години досегашният притежател на " Нова телевизия " - шведската Modern Times Group продаде медийните си компании в балтийските страни на Providence Equity Partners, а фондът ги сплоти в общата група All Media Baltics. В множеството случаи фондът влага сред 150 и 800 млн. $ в една компания. Общите активи под негово ръководство са на стойност над 45 милиарда $.

Поредната договорка

Ако бъде приключена сполучливо, продажбата ще докара шестия подред притежател на най-големия български телеком по доходи. Последната към този момент договорка стана факт през 2016 година, когато операторът беше продаден на търг, проведен от съветската VTB като заемодател. В транзакция за 330 млн. евро притежател стана консорциум, воден от Спас Русев с 46%, като дялове имат още самата VTB, българските й мениджъри братята Милен и Георги Велчеви и други остарели кредитори. VTB обезпечи и голямата част от финансирането посредством заем. Тогава продажбата беше оспорвана от руснака Дмитрий Косарев, съгласно който търгът е бил нагласен и на занижена цена. Той претендираше, че посредством добити от него компании по веригата на собствеността на БТК той косвено е имал контролния пакет. През юли лондонски съд отхвърли една от претенциите му, което улеснява продажбата на БТК.

За 2018 година БТК регистрира доходи от 948 млн. лева, и облага преди налози и обезценка (EBITDA) от 359.8 млн. лева Мобилните консуматори на компанията в края на 2018 година са 3.071 млн. души, а клиентите на закрепен интернет са 444 хиляди, до момента в който тези на телевизионни услуги са 468 хиляди души.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР