Два фестивала на кукерски и маскарадни игри се провеждат днес

...
Два фестивала на кукерски и маскарадни игри се провеждат днес
Коментари Харесай

Тайната на кукерските костюми

Два фестивала на кукерски и маскарадни игри се организират през днешния ден в Благоевградска област. В Симитли и Разлог ще бъдат показани присъщи за двете места костюми и носии. Фестивалите имат спортен темперамент, по тази причина подготовката на участниците стартира от рано.

Благоевград

Характерно за кукерските костюми - чауши в разложкия край са тежките звънци, с които се гони злото и огромната маска, наречена чучулка. Тя доближава до 3 м и e под формата на конус. Преди години костюмите са се правели най-вече от кожи с къси косми, само че от ден на ден навлизат и такива с дълги, тъй като са по-красиви и атрактивни. За да наподобяват добре, преди да бъдат облечени костюмите, до момента в който съхнат кожите, в продължение на два дни би трябвало да бъдат усърдно разресвани по този метод.

За изработката на един кукерски костюм са нужни няколко кожи и коства към 5 000 лева При положително и вярно предпазване може да се употребяват до 10 години.
Александър Тумбев: Въпросът е това, когато се съблекат кожите би трябвало да са изсъхнали хубаво, с цел да се сложат изцяло сухи в сандъка, другояче кожите се унищожават. Не се вадят през лятно време, стоят вътре с нафталин.
Зафир Мишков повече от 20 години създава кукерски маски, които в основата се вършат от картон, а по-късно се наслагват кожите, които могат да са разнообразни по цвят.
Зафир Мишков: Кожите се скрояват наддават се една над друга, с цел да стигне върха на чучулката. Като най- от горната страна на чучулката се слага конска опашка. Тази чучулка след това, кожите се поставят със сол, насоляват се и поставят от горната страна се обшива с калъф, който е платнен калъф. И по този начин се съхраняват.
Все по-трудно се намират кожите, които са подобаващи за направата на кукерските костюмите, защото са малко стопаните, които отглеждат дългокосмести кози.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР