Два етажа разделят офисите им в в София, но същевременно

...
Два етажа разделят офисите им в в София, но същевременно
Коментари Харесай

Le Monde: Главният прокурор - недосегаемата фигура в българското правосъдие

Два етажа разделят офисите им в в София, само че в същото време ги разделят светове. На втория етаж в Съдебната палата е дребният кабинет на Лозан Панов - първи арбитър в страната и ръководител на Върховния касационен съд. На четвъртия - големият офис на Иван Гешев - основният прокурор на Република България. Кабинетът е с аспект към цяла София, украсен с православни идоли и портрети на български фигури от военната история.
Гешев се пази от забележителна система за сигурност, която държи натрапниците встрани. В това число влизат публицистите, които той настойчиво заобикаля от началото на гражданските митинги с искане и за неговата оставка.

“Българският модел е завещание на руския. В него институцията “Главен прокурор” се концентрира най-вече върху властта. Той е на върха на пирамидата, недостижим и не носи отговорност пред никого. Той взема решение кой да бъде съден и кой не. И вместо да пази хората от бандити, нашият основен прокурор прави тъкмо противоположното: Той пази приятелите си като чадър а за враговете си е като бухалка”, показва Панов пред “Le Monde”.

През 2015 година той е определен за ръководител на Върховния касационен съд. Магистратът намерено застана на страната на стачкуващите, които упорстват за главата на Иван Гешев, назначен на поста обвинител №1 в края на 2019 година

Пачките от 500 евро

“Като арбитър би трябвало да съм отвън демонстрациите, само че когато фундаменталните полезности на върховенството на закона са нарушени и институциите са в нечия битка, аз съм задължен да говоря”, изяснява Панов.

Според него назначението на господин Гешев за основен прокурор е " премия " за ролята му по мрачното дело за банкрута на КТБ през 2014 година - по този начин наречената “Кражба на века” за България. Името на непосредствен до властта олигарх на име Делян Пеевски попада в редица документи в досието, само че самият той в никакъв случай не се е тормозил от този факт.

“Държавният обвинител се намесва по този метод в доста стопански дела”, твърди още Панов. Магистратът упреква Гешев и в това, че е защитил българския министър председател Бойко Борисов от правосъдно гонене по случая с изтеклите фотоси, на които се вижда по какъв начин той спи до пачки от 500 банкноти в евро.

“Единственото следствие, което той е разкрил, е по отношение на приключването на тези фотоси, само че не и върху тяхното съдържание”, показва още Панов.

Превод и редакция: Джесика Вълчева
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР