Два екипа от варненски ученици са спечелили първи места в

...
Два екипа от варненски ученици са спечелили първи места в
Коментари Харесай

Признание! Два екипа от варненски ученици са победители в конкурс на НАСА

Два екипа от варненски възпитаници са спечелили първи места в интернационалния конкурс на НАСА за галактически колонии, заяви ръководителят на плановете доцент Веселка Радева от Планетариума на Висшето военно морско учебно заведение в крайморския град.

По думите й тази година в конкуренцията са взели участие 10 000 възпитаници от целия свят, които са показали 2 500 плана. Единият от наградените български екипи е от Математическата гимназия " Д-р Петър Берон ". Петте момчета са заели първото място в категорията за 12 клас. Проектът им, наименуван " UniSpace ", предлага разрешаване на проблемите на човечеството посредством създаване на градове в орбитата, покрай Земята, изясни Радева.

Идеята на момчетата е бъдещите бази да бъдат ситуирани в пръстен, забележим от планетата ни. Там ще се работи по подготовката за колонизиране на други планети, до момента в който останалите на Земята пък би трябвало да се концентрират върху екологичното й възобновяване. Осемчленният екип на гимназията по ИТ " Екзюпери " във Варна също е класиран преди всичко, единствено че в категорията за 11 клас, добави Радева.

Проектът на младежите се споделя " Deep Space " и планува построяването на човешка колония в покрайнините на Слънчевата система. По думите на Радева предлагането на учениците е от там да стартира в действителност разселването на човечеството в други звездни системи, като са набелязани и съответни планети, които биха могли да станат нов дом за хората. Радева описа още, че българите са постигнали огромен триумф и при самостоятелните участници. Проектът на Катерина Стаматова от 10 клас на Математическата гимназия, наименуван " Quibella ", е класиран на второ място в тази категория.

Всички планове са разработвани в продължение на една година, посочи Радева. По думите й наградените екипи са поканени да показват разработките си пред Конференцията за интернационално галактическо развиване на НАСА и Американското галактическо общество през май в Лос Анджелис, Калифорния.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР