Два екипа на Регионалната инспекция по околната среда и водите

...
Два екипа на Регионалната инспекция по околната среда и водите
Коментари Харесай

РИОСВ Пловдив затваря производствена база в близост до кариерите над Белащица

Два екипа на Регионалната ревизия по околната среда и водите – Пловдив (РИОСВ – Пловдив) през целия ден през днешния ден ревизираха на място какво се случва с кариерите над с. Белащица, общ. Родопи, откакто институцията бе алармирана от разнообразни източници, че те работят макар изтеклите концесионни контракти и терзанията на локалното население.

Екоинспекторите се срещнаха с представители и на двете кариери и направиха цялостен обход на находище " Белащица – юг “. Не се откри осъществяване на добивна активност и тежкотоварна техника по вътрешнокариерните пътища. В един от работните хоризонти е спрял аварирал лизингов гаранционен екскаватор, който се възнамерява да бъде изведен след премахване на повредата от компанията, обслужваща лизинга. Последната добивна активност е реализирана в интервала от 30 декември 2021 до 3 февруари 2022 година.

Проверяващите са открили, че на терен, благосъстоятелност на един от концесионерите, ситуиран отвън концесията, има Производствена база, чийто оператор е трето сдружение. Производствената база разполага с трошачно-сортировъчна апаратура, която все още работи и прави първична преправка на складиран придобит материал. Натрошеният каменен материал се товари на камиони, които са блокирани от протестиращи на изхода на пътя сред селата Белащица и Гълъбово. Съгласно показана информация 48 на брой са транспортните средства, напуснали базата в днешния ден.

Дружеството-наемател на Производствената база не е провеждало процедура по реда на Глава шеста от Закона за запазване на околната среда (ЗООС) в Регионална инспекция за опазване на околната среда - Пловдив и не е известно дали компанията има позволение от РДНСК или от кмета на общината да прави активността си. Затова екоинспекцията стопира работата на Производствената база с наставление да се организира процедура по оценка на въздействието върху околната среда по Глава шеста от Закон за опазване на околната среда. Проверките на екоинспекторите не престават и все още.

За да гледате видеото, би трябвало да активирате Javascript.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР