Два дни след изстрелването на ракета Falcon 9 от Флорида

...
Два дни след изстрелването на ракета Falcon 9 от Флорида
Коментари Харесай

Falcon 9 изведе спътници в орбита в рамките на два дни

Два дни след изстрелването на ракета Falcon 9 от Флорида и приземяването й още веднъж, SpaceX извърши същото и от Калифорния, като изведе на ниска орбита 10 спътника от информационната мрежа от последващо потомство на Iridium, оповестява Space flight now.

Стартът беше осъществен в 23:25 ч. българско време от военновъздушната база Ванденеберг, а 8 минути по-късно първата степен на Falcon 9 се приземи сполучливо на кораб-дрон, благосъстоятелност на SpaceX, ситуиран в Тихия океан, край крайбрежията на Калифорния. Корабът още веднъж носи ориинално име - " Just Read the Instructions ". Това е петото подред сполучливо кацане на Falcon 9 в морето от началото на сходни кацания през 2015 година

Преди изстрелването Мъск написа в Twitter, че кацането може да се окаже " рисково ": корабът трябваше да бъде изместен заради неприятното време в Тихия океан. Но видео стриймът сподели, че бустерът каца меко върху палубата. Първата фаза ще бъде върната на брега, поправена и готова за различен полет.

Това е второто извеждане на спътници на Iridium, осъществено от SpaceX, които би трябвало да дават високоскоростни сателитни данни по цялото земно кълбо, както и следене на самолети и наблюдаване. Новият " флот " би трябвало да бъде подготвен да размени сегашната мрежа на Iridium през идната година, което ще съставлява най-голямото възобновяване на спътници в историята.

Първите 10 от " флота " бяха изстреляни през януари. Първата степен на ракетата Falcon 9 от този полет беше възобновена и изстреляна още веднъж в петък от галактическия център " Кенеди " с българския спътник BulgariaSat-1 на борда. По този метод бустерът стана първият, направил излитания и от Западното крайбрежие на Съединени американски щати, и от Източното.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР