Два дни преди пристигането си в България папа Франциск отправи

...
Два дни преди пристигането си в България папа Франциск отправи
Коментари Харесай

Папата очаква с патриарх Неофит да покажат желание за братско общение между християните

Два дни преди идването си в България папа Франциск насочи видеообръщение към българите. В него той акцентира поклонението си пред великото дело на светите братя Кирил и Методий, припомняйки уважението към братята и на предходния глава на Римо-католическата черква, идвал у нас - Свети Йоан Павел II.

Акцент в посланието е идната на 5 май среща с патриарх Неофит и Светия Синод на Българската православна черква (БПЦ). " Заедно ще покажем желанието да следваме Господа Исуса по пътя на братското общение сред всички християни ", показва папа Франциск.

Срещата ще е единственият контакт на папата с българската черква, защото с решение от началото на април Синодът разгласи, че няма да има общи богослужения с Франциск и че не позволява клирици на църквата да вземат участие в събития от програмата му. Ден по-късно формалният информативен портал на Ватикана - Vatican News, разгласява в българската секция с вести текст със заглавие: " Кои сме ние, разграничени против Божията воля ", в който се говореше за единението на църквата и на християните и се посочваше, че основни моменти от визитата на папа Франциск в България на 5 и 6 май целят да дадат знак за непосредственост сред православни и католици.

В приветствието си папата акцентира, че неговото апостолическо пътешестване в България ще мине под мотото " Мир на земята " - по заглавието на енцикликата, написана през 1963 година от папа Йоан XXIII или така наречен български папа - Анджело Ронкали.

" Дневник " разгласява цялостния текст на обръщението, публикувано от държавната пресслужба, без редакторска интервенция.

Скъпи братя и сестри от България,

С Божията помощ след няколко дни ще бъда сред вас. Да дойда в България, за мен и за моите сътрудници ще бъде едно поклонничество под знака на вярата, на единството и на мира. Защото вашата земя е татковина на очевидци на вярата, още от времето, когато светите братя Кирил и Методий са разпространявали там Евангелието. Техният труд бе доста потребен, който донесе доста плодове и в сложните моменти на предишния век.

Много пъти това бе повтаряно от Свети Йоан Павел II, който работи толкоз доста, с цел да може Европа да преоткрие освободителната мощ на Христа и с цел да може да диша още веднъж и с двата си бели дроба. По неговите стъпки ще имам достойнството да се срещна с Негово Светейшество Патриарха и Светия Синод на Българската православна черква. Заедно ще покажем желанието да следваме Господа Исуса по пътя на братското общение сред всички християни.

Скъпи мои,

Цялото мое поклонничество ще мине под знака на загатна за Светия Отец Йоан XXIII, който за съвсем десетте години, прекарани в София като апостолически легат, откри с вашия народ връзки на почитание и на любов, които не престават и до през днешния ден. Той бе човек на вярата, на общението, на мира. Затова избрах като мото на визитата заглавието на неговата историческа енциклика " Pacem in terris " - Мир на земята. Бих желал да ви помоля да ме придружавате с вашата молитва. Благодаря! Бог да даде мир и благополучие на България! "

Всичко, което би трябвало да знаете за: Папата в България (10)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР