Два дни преди първия тур на местните избори в неделя

...
Два дни преди първия тур на местните избори в неделя
Коментари Харесай

Благоприятна среда за внушения и манипулации. Какво пише в справката на ДАНС за машинния вот 

Два дни преди първия тур на локалните избори в неделя пет зам.-министър на електронното ръководство в опит да манипулира кода на машините за гласоподаване. Това докара до решение на Централната изборна комисия (ЦИК).

Зад всичко това стои информация на Държавната организация “Национална сигурност ” (ДАНС), изпратена на премиера, президента, ръководителя на Народното събрание и ръководителя на ЦИК.

Макар че сходни документи нормално са класифицирани, в тази ситуация се оказа, че въпросната информация не е засекретена. Затова депутатът от “Продължаваме смяната - Демократична България ” (ПП-ДБ) и водач на ДСБ Атанас Атанасов реши да я разгласява във фейсбук, без риск да бъде измамен под наказателна отговорност за оповестяване на секретна информация.

От справката, която през последните дни най-често беше наричана отчет от политиците и членовете на ЦИК, излиза наяве, че ДАНС в действителност не е открила доказателства за опит за операция на кода на машините, а този извод се базира единствено на съмнение.

Зам.-председателят на организацията Деньо Денев , подписал документа, самичък е показал още в заглавието му, че става въпрос за “информация за дейности на разположение, явяващи се евентуална причина за образуване на съмнение към потреблението на машини за гласоподаване ”.

Денев показва още, че информацията е обвързвана с дейности на зам.-министър, “представляващи риск за образуване на удобна среда за внушения и операции, които биха могли да влияят отрицателно на идните локални избори ”.

Изводът на ДАНС, че зам.-министърът на електронното ръководство Михаил Стойнов е опитал да манипулира кода на машините, се базира само на обстоятелството, че той е снимал наново генериране на въпросния код и е споделил на чиновници на министерството, че желае “да си поиграе с него ”.

На 20 октомври в Министерството на електронното ръководство (МЕУ) в наличието на членове на ЦИК, представители на партии и чиновници на компанията производител на машините “Сиела норма ” е направено “доверено създаване на софтуера за машините за гласоподаване на компютър, възложен от ЦИК ”.

“Изграждането завършва сполучливо, като е генериран криптографски идентификатор хеш, който е възложен на ЦИК и на представителите на политическите партии. Идентификаторът е еднакъв за всички машини за гласоподаване, които ще се употребяват за идните избори. Чрез него се удостоверява, че софтуерът за гласоподаване с машините е този, който е минал процеса по доверено създаване ”, написа зам.-председателят на ДАНС.

На 23 октомври по предписание на ЦИК този първоначален код за машините е възложен на всички парламентарни партии.
" Да си го гледа и да си поиграе с него "
Според ДАНС казусът поражда на 25 октомври , когато зам.-министър Стойнов е разпоредил “да се организира още веднъж процедурата по създаване от първоначален код на софтуера на машините за гласоподаване в зала 344 на МЕУ ”.

“Разпоредено е дейностите по създаване на горепосочения код да се проведат малко по малко следвайки заложените процедури. По време на тези действия Стойнов е снимал с мобилния си телефон всички стъпки по създаване на изходния код на софтуе
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР