Два дни преди местните избори Геновева Петрова от агенция “Алфа

...
Два дни преди местните избори Геновева Петрова от агенция “Алфа
Коментари Харесай

Социологът Геновева Петрова: Отдавна не сме имали толкова оспорвана кметска надпревара в София

Два дни преди локалните избори Геновева Петрова от организация “Алфа Рисърч “ разяснява пред БНР настройките, с които партиите влизат във вота.
“Имайки поради това, че приказваме за локални избори, това са 265 акции, 265 избора. Във всяка община акцията се води за самата община, а не е толкоз за национални цели. Наблюденията ни обрисуват най-общо три вида акции.

Едната е в общини, където акцията наподобява скучна, други хора биха я определили като спокойна, без остри противодействия. И това са общини, в които ръководещите все още кметове са мощно одобрявани и тяхното преизбиране се чака да се случи без проблеми още в неделя. Например такава община е Бургас.

Друга група общини са тези, в които има очебийно неодобрение от метода, по който до момента са били ръководени, само че липсват ярки съперници, които да се опълчват на досегашните ръководещи. В доста огромна степен изходът там ще се реши след балотажи. Такава община бихме показали, че е Пловдив, където има напрежение, само че нашите наблюдения не демонстрират тъкмо това. Те демонстрират, че има претендент и той е претендентът на ГЕРБ, който съумява да усили дистанцията по отношение на директните си съперници. И третата група са общините, в които в действителност се чакат оспорвани съревнования. Сред тях попада и София “, разяснява Петрова.

“София от дълго време не е преживявала толкоз оспорвана кметска конкуренция. Може би множеството слушатели си спомнят, че на предишните кметски избори Йорданка Фандъкова завоюва с извънредно огромна преднина още на първия тур. Докато в сегашната акция имаме няколко мощни фигури в конкуренцията за кмет.

Повечето изследвания открояват двете претендентки - Фанъдкова и Манолова, като много откъснали се от останалите. Кандидатът на “Демократична България “ започва от ниски позиции заради цялостна неразпознаваемост пред гласоподавателите, само че в хода на акцията съумя да притегли задоволително поддръжка, която да го издигна на мощни позиции за първия тур.

Отдавна не сме имали толкоз оспорвана кметска конкуренция “, приключи Геновева Петрова.

Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР