Два дни преди края на 48-то Народно събрание единодушно депутатите

...
Два дни преди края на 48-то Народно събрание единодушно депутатите
Коментари Харесай

Предлагат регламентиране на първата помощ от граждани

Два дни преди края на 48-то Народно заседание единомислещо депутатите от ГЕРБ, Продължаваме промяната, Демократична България, Българска социалистическа партия, Български напредък, Движение за права и свободи внесоха законопроект, с който се позволява оказване на първа помощ от лица, присъстващи при незабавни положения.

С изменение на Закона за здравето се предлага регламентиране на изискванията за внедряване и действие на ефикасни стратегии за автоматизирана дефибрилация и кардио-плулмонална ресусцитация на територията на България; отбрана правата на потърпевшите и всички лица, които доброжелателно оказват помощ при инциденти; установяване на минималните условия за осведоменост и образование на личен състав и жители и основаване на условия за поощряване и стимулиране на оптимално дейно образование и осведоменост на личен състав и жители за дейно използване на правилата за първа помощ.

Законопроектът дефинира изрично понятието „ Първа помощ “. Според текста това е помощта и началната грижа, която се оказва при остро заболяване, положение или пострадване на едно лице от друго дееспособно лице, което е участвало на случая или се е притекло за оказване на помощ. Първа помощ може да се оказва от всяко лице и във всяка обстановка, като първа помощ се оказва преди всичко от лице, което е способно да разпознае, реши и приоритизира потребността от първа помощ; да окаже първа помощ, употребявайки целесъобразни умения; да разпознае нуждата от и да потърси спомагателна помощ.

Целите на първата помощ съгласно плана са да избави живота на човек; да облекчи страданието на човек; да защищити човек от спомагателни увреждания и пострадвания и да подкрепи възобновяване на човек.

Към този миг няма изясненост по какъв начин би станало допустимо законопроектът да бъде признат в границите на този парламент, макар единодушието на народните представители. Народното събрание завършва работата си на 2 февруари, а процедурата изисква даже в незабавен порядък планът да бъде прегледан първо от здравната комисия, а заинтригуваните страни да показват своите мнения.

Пълния текст на законопроекта може да видите
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР