Два дни от седмицата се оказват най-фатални за българските шофьори.

...
Два дни от седмицата се оказват най-фатални за българските шофьори.
Коментари Харесай

Сряда и петък – черни дни за шофьорите у нас

Два дни от седмицата се оказват най-фатални за българските водачи. През цялата предходна година в сряда и петък се регистрира максимален брой на починалите на пътя, сочи информация на „ Марица “ в Портала за отворени данни. В средата на седмицата са изгубили живота си общо 76 души, а в петък – 75. Следващите „ черни “ дни съгласно статистиката са почивните – събота и неделя. През 2020- в събота са починали 70 души, а в неделя – с един повече. Най-малък е броят на починалите във вторник – 47.

По отношение на злополуките, цифрите по дни наподобяват малко по-различно. През предходната година най-вече тежки конфликти има първоначално и в края на седмицата - в петък – 884 и в понеделник – общо 852. Четвъртък е третият ден за меле по пътищата, като тогава са регистрирани 850 произшествия. Най-малко са конфликтите в неделя – 674.

Като часови пояс картината на тежките конфликти на пътя е още по-интересна. Данните сочат, че минимум са злополуките в интервала от среднощ до 6 часа сутринта. След това стартират да се повишават с всеки час. Между 7 и 10 нарастват, като първият пик настава сред 10 и 12 часа. В този часови диапазон са регистрирани най-вече произшествия през 2020-а. Между 12 и 14 още веднъж има спад. От 14 до 16 още веднъж се следи внезапно повишаване, като вторият дневен пик настава след привършване на работното време – сред 16 и 19 часа. Това е и интервалът когато се записват най-вече произшествия денем. По-конкретно данните сочат, че най-черни са 60-те минути сред 17 и 18 часа.

По отношение на възрастта, данните от Отворения портал сочат, че най-вече са починалите водачи от 25 до 65 години - 175. На последващо място по гибел на пътя са най-възрастните зад кормилото – над 65 – общо 44 за предходната година, а на трето – „ пресните “ водачи сред 18 и 20 години – общо 16.

Същата наклонност се следи и при починалите в произшествия пасажери и пешеходци. Най-много са тези на възраст сред 25 и 65 години.

Статистиката сочи, че най-черни за пловдивските водачи и техните спътници се оказват месеците юли и септември. През двата месеца в произшествия са починали по 7 души от града и района. На последващо място по тежки конфликти в Пловдивско са май, октомври и ноември. Тогава жертвите са с 40 % по-малко – по 4 души. Най-малко гибел на пътя в региона е имало през март и април – по една жертва. Следват ги януари, февруари, юни, август и декември с по двама починали.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР