Два демонстрации се провеждат в триъгълника на властта“ в центъра

...
Два демонстрации се провеждат в триъгълника на властта“ в центъра
Коментари Харесай

Два протеста - за и против хомофобския закон се сблъскаха пред президенството

Два демонстрации се организират в „ триъгълника на властта “ в центъра на София. Пред президентството митингът е срещу законовите промени, забраняващи агитация на нетрадиционна полова ориентировка и e с искане президентът Румен Радев да наложи несъгласие на промените. Събитието е проведено във Facebook. Другата проява, проведена от „ Възраждане “, е пред постройката на Народното събрание на пл. „ Княз Александър I “ №1 и е в поддръжка на измененията.

В региона има засилено наличие на органите на реда - полиция и жандармерия охраняват протестиращите, като управляват да не се стигне до конфликти.



Държавният глава Румен Радев е подписал указа за обнародването на промените в Закона за предучилищното и учебното обучение, с което е изразил отношението си към тях, заяви по-рано през днешния ден прессекретариатът на президента.



Забрана за агитация, разпространение или подстрекателство по какъвто и да е метод – директно или индиректно, в системата на образованието на хрумвания и възгледи, свързани с нетрадиционна полова ориентировка и/или установяване на полова еднаквост, друга от биологичната, прие Народното събрание предходната седмицата. Това се случи с гласувани на две четения в едно съвещание промени в Закона за предучилищното и учебното обучение, импортирани от парламентарната група на „ Възраждане “.



„ Нетрадиционна полова ориентировка “ са разнообразни от общоприетите и заложените в българската правна традиция схващания за прочувствено, сантиментално, полово, чувствено привличане на лица от противоположни полове ", записа Народното събрание. Текстът поддържаха 135 депутати, срещу бяха 57, а осем се въздържаха.



В понеделник 7038 подписа от жители и 76 неправителствени организации бяха импортирани в администрацията на президента, с искане президентът Румен Радев да наложи несъгласие върху измененията в Закона за предучилищното и учебното обучение. Инициативата е на Фондация „ Будителките “ и Младежка ЛГБТ организация „ Действие “.

Комисарят на Съвета на Европа по правата на индивида Майкъл О`Флеърти съобщи в понеделник, че е  " надълбоко смутен " от признатия предходната седмица от българския парламент закон против " пропагандата " на ЛГБТ+ в училищата и прикани президента Румен Радев да не го подписва.

Снимки: Lupa.bg
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР