Два белоглави лешояда, разхождащи се спокойно в центъра на Сливен,

...
Два белоглави лешояда, разхождащи се спокойно в центъра на Сливен,
Коментари Харесай

Лешояди се разхождат в центъра на Сливен

Два белоглави лешояда, разхождащи се умерено в центъра на Сливен, смутиха жителите на града. Заради засиления интерес към птиците и с цел да успокоят хората, от " Зелени Балкани " дадоха повече информация за тях.
Още по тематиката
На уеб страницата и страницата си във Фейсбук организацията оповестява, че птиците с крилометки ЕЕ, YY и TT са част от дълготрайна взаимна стратегия с Фонда за дивата флора и фауна и Дружеството за отбрана на хищните птици за завръщането на този необичаен тип у нас. Те са подаяние от International Centre for Birds of Prey - Англия, дружно с още 8 птици - белошипи ветрушки и египетски лешояд.

След като са минали карантина в Спасителния център за диви животни, трите белоглави лешояда са били преместени във волиерата за акомодация в Природен парк " Сините камъни ", а в началото на март - освободени в природата.

Тъй като птиците са възрастни, излюпени са и са израснали в зоопаркови условия, те по-трудно се приспособяват за живот в дивата природа. Това е и повода да търсят близостта на хората и две от тях да се придвижат към града и умерено да се разхождат измежду жителите на Сливен, без да се безпокоят, че някой може да им навреди, изясняват от " Зелени Балкани ".

 Лешояди в Сливен
Лешояди в Сливен
Снимка: Зелени Балкани

След като стотици жители алармират на Зелени Балкани и Дирекцията на естествен парк Сините камъни, двете птици са хванати и върнати във волиерата за акомодация. Сега наблюдават и държанието на третата птица.

 Лешояди в Сливен
Лешояди в Сливен
Снимка: Зелени Балкани

" Обикновено птиците, които ни подаряват са младежи, които след престой във волиерата и контакт с дивите си " събратя ", по-лесно " подивяват " и заобикалят близостта на хората. Именно такива птици загнездват най-често в дивата природа, означават от " Зелени Балкани ".

 Лешояди в Сливен
Лешояди в Сливен
Снимка: Зелени Балкани

Методиката за връщане на белоглави лешояди в природата е одобрена и се употребява в редица страни, като е потвърдила своята успеваемост, в това число в България. Тя е част от Балканския проект за завръщане на типа и Плана за деяние на типа в България. С тази методика, белоглавият лешояд е възобновен от Зелени Балкани, ФДФФ и ДЗХП в Стара Планина и Кресненското дефиле. В Балкана той гнезди към този момент в две колонии - във Врачански Балкан и Сливен-Котел.

Освен International Centre for Birds of Prey, още 19 зоопарка от 7 страни, както и държавните управления на Кралство Испания и Франция са дарили белоглави лешояди за задачите на програмата, като близо 350 птици от типа са пуснати в природата като част от програмата.

От " Зелени Балкани " напомнят, че лешоядите са извънредно потребни птици, санитари на дивата природа, които (ако бъдат възстановени) могат да спестят милиони левове на стопанската система, които в този момент са нужни за обезопасяване на умрелите домашни животни посредством екарисажи.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР