Два бележника на естествоизпитателя Чарлз Дарвин, за които бе съобщено,

...
Два бележника на естествоизпитателя Чарлз Дарвин, за които бе съобщено,
Коментари Харесай

Откраднатите преди 20 г. бележници на Дарвин мистериозно се появиха с великденска картичка |

Два бележника на естествоизпитателя Чарлз Дарвин, за които бе обявено, че са откраднати от библиотеката на университета на Кеймбридж, бяха върнати две десетилетия след изгубването им, съобщи Асошиейтед прес, представена от Българска телеграфна агенция.

От университета показаха, че ръкописите са оставени в библиотеката в розова подаръчна торбичка, дружно с записка с честитка за Великден.

За бележниците, единият от които съдържа схема на " Дървото на живота ", трансформирало се в знак на теорията на видния британски естествоизпитател за еволюцията, за първи път е обявено, че са изчезнали - " евентуално откраднати ", през 2001 година

Когато през ноември 2020 година насочиха апел за помощ в търсенето им, от университета обясниха, че двата бележника са изнесени от стаята, където се пазят най-ценните творби на библиотеката, с цел да бъдат снимани през септември 2000 година Призивът бе насочен в " Деня на еволюцията ", отбелязващ годишнината от първата обява на дарвиновия труд " Произходът на типовете " на 24 ноември 1859 година

По време на рутинна инспекция през януари 2001 година е открито, че дребната кутия с размери на книга с меки корици, в която са съхранявани бележниците, към този момент не е на мястото си. В продължение на доста години библиотекарите имат вяра, че те са сложени на неверно място в библиотеката, където се съхраняват към 10 милиона книги, карти, ръкописи и други предмети.

След като внушителната сбирката бе подробно претърсена и бележниците не бяха открити, през октомври 2020 година полицията бе алармирана, че те са откраднати.

Местните детективи уведомиха Интерпол и стартира интернационално търсене на бележниците, оценени на милиони английски лири.

През лятото на 1837 година, при завръщането си от околосветско странствуване с кораба " Бигъл ", Чарлз Дарвин (1809-1882) скицира в бележника си " Дървото на живота " - основата на теорията му за естествения асортимент, която ще бъде показана в труда му " Произходът на типовете ".

На 9 март бележниците се появяват още веднъж, оставени в социална част на постройката, пред кабинета на библиотекаря, който не е затрупан от охранителни камери. Придружаващата ги записка гласи: " Библиотекарю, цветущ Великден ".

Директорката на университетската библиотека Джесика Гарднър споделя, че възприятието й на облекчение от мистериозната поява на бележниците е " голямо и е съвсем невероятно да се изрази по отговарящ метод ".

" Бележниците към този момент могат да заемат още веднъж полагащото им се място, дружно с останалата част от архива на Дарвин в Кеймбридж, в сърцето на културното и научното завещание на страната, паралелно с архивите на Исак Нютон и професор Стивън Хокинг ", добавя Гарднър.

От юли тетрадките ще бъдат изложени пред аудитория като част от експозиция на Дарвин в библиотеката.

Полицията на Кеймбриджшър съобщи, че следствието продължава.

" Подновяваме и апела си към всеки, който разполага с информация по случая, да се свърже с нас ", обявиха от полицията.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР