Два апартамента в Пловдив струват колкото един в София. Това

...
Два апартамента в Пловдив струват колкото един в София. Това
Коментари Харесай

Справка: Два апартамента в Пловдив струват колкото един в София

Два жилището в Пловдив костват колкото един в София. Това излиза наяве от данни за цените на жилищата на компания за недвижими парцели. Според тях към края на предходната година междинната цена на квадратен метър жилище в централната част на града под тепетата е 1178 евро.

За съпоставяне в сходна локация в София офертите са за 2331 евро за квадрат, което е към 4500 лв.. Според данни на статистиката междинното месечно заплащане в столицата към края на ноември предходната година е 2450 лв., или за квадратен метър в центъра на града ще би трябвало да работим две месеца.

Ръст

Данните на компанията сочат, че ръст на цените на парцелите в центъра на София през миналата година стига 28,8 на 100, а за Пловдив е 14 на 100. През последните години Градът под тепетата осъществя стопански растеж и нарастване на приходите, което докара и до развиване на жилищния пазар. През миналата година 73 на 100 от покупко-продажбите за жилища са се осъществили в границите на месец, като над 30% от купувачите взимат заем, с който покриват сред 80 и 100% от контрактуваната цена на парцела.

Сравнение

Съпоставка със подобен регион в Бургас демонстрира, че столицата още веднъж е измежду най-скъпите местоположения за покупка на парцел. Цените в центъра на морския град са скочили с 9 на 100 и квадратен метър към този момент коства 1301 евро. По-скъпи обаче са парцелите в бургаските квартали " Лазур “, където цените са скочили с 30 на 100 през последната година и квадратът върви по 1400 евро, а в " Братя Миладинови “ жилищата са скочили до 1342 евро, написа " Телеграф ". Най-достъпен е " Меден рудник “, където има и доста ново строителство. Там квадратен метър жилище коства 791 евро. С тази цена заема първа позиция по досегаемост измежду регионалните градове.

В София най-достъпни са парцелите в " Обеля “, където квадратът коства 1249 евро, в Пловдив най-евтино е в регион " Южен “ – 943 евро за кв/м.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР