Два апарата за плазмафереза бяха дарени днес ,28.01.2021 г., на

...
Два апарата за плазмафереза бяха дарени днес ,28.01.2021 г., на
Коментари Харесай

Прокурори и следователи дариха 2 апарата за плазмафереза на болници в Плевен и Стара Загора

Два апарата за плазмафереза бяха дарени през днешния ден,28.01.2021 година, на УМБАЛ „ Проф. доктор Стоян Киркович " в Стара Загора и на УМБАЛ „ Д-р Георги Странски " в Плевен. Апаратите и нужните за тяхното действие консумативи бяха закупени със средства на прокурори, следователи и правосъдни чиновници, събрани в границите на благотворителната акция на Асоциация на прокурорите в България (АПБ) и Камара на следователите в България (КСБ). Инициативата бе подкрепена от основния прокурор Иван Гешев и управлението на Прокуратурата на Република България.

До момента от благотворителната акция на АПБ и КСБ са дарени общо осем апарата за плазмафереза. Апаратите обезпечават елементарно и бързо събиране на висококачествена плазма. Събраната плазма е съвсем изцяло пречистена от кръвни кафези.

На церемонията през днешния ден в Плевен участваха прокурор Владимир Николов – член на УС на АПБ, следовател Цвятко Камбуров – член на КСБ и доцент доктор Цветан Луканов – изпълнителен шеф на УМБАЛ „ Д-р Георги Странски " Плевен.

Доц. доктор Цветан Луканов съобщи, че апаратът ще се употребява за извличане на плазма за пациенти с ковид, които се нуждаят от преливане на такава. Апаратът е с благоприятни условия и за лечебна плазмофереза, което ще разреши за в бъдеще да бъде употребен и за лекуване на пациенти с редица други болести. Доц. Луканов уточни още, че болничното заведение все още не е разполагала с такава инсталация, поради което се е налагало заболели в тежко положение да бъдат превозени до София и Варна.

Прокурор Владимир Николов изрече признателност към всички прокурори, следователи и правосъдни чиновници, присъединили се в благотворителната акция по самодейност на АПБ и КСБ, с което са потвърдили, че са освен експерти, а и " хора с огромни сърца ". Николов изрече признателност и към плевенските медици за техния себеотрицателен труд и грижи в изискванията на пандемия.

Следовател Цвятко Камбуров съобщи, че акцията по набирането на средства е почнала през месец ноември 2020 година, като при нужда ще бъде продължена, с цел да се обезпечават спомагателни средства за закупуването на нужните консумативи за действието на апаратурата.

На церемонията в гр. Стара Загора участваха Дичо Атанасов, областен прокурор на гр. Стара Загора и представител на АПБ, Мария Павлова, следовател в Национална следствена работа и член на Управителния съвет на КСБ, както и Николай Нейков, завеждащ Окръжен следствен отдел към Окръжна прокуратура – Стара Загора.

„ Чрез дарението на апарата за плазмафереза ние желаеме да бъдем съпричастни към нуждаещите се заболели хора и да подкрепим медиците в борбата им за избавяне на човешки живот ", сподели окръжният прокурор на Стара Загора Дичо Атанасов.

„ Приемам с огромна признателност дарението. Този уред е доста скъп за болничното заведение, тъй като е многофункционален. Може да се употребява при лекуването от Коронавирус -19 и при други вирусни болести ", сподели проф. доктор Йовчо Йовчев, шеф на УМБАЛ „ Проф. доктор Стоян Киркович ", гр. Стара Загора.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР