ДВ: В края на миналата седмица отново се стигна до

...
ДВ: В края на миналата седмица отново се стигна до
Коментари Харесай

Косово трябва да влезе в НАТО

Дъждовни води: В края на предходната седмица още веднъж се стигна до напрежение по сръбско-косовската граница, само че ескалацията към този момент бе отсрочена най-малко с месец. Виждате ли сериозна опасност за сигурността на Косово и за Западните Балкани като цяло?

К. Клевинг: В кратковременен проект особена опасност няма, защото водената от НАТО военна задача КейФОР е в положение да стабилизира ситуацията във връзка с сигурността. Но виждам огромен проблем в това, че КейФОР няма за задача да дава отговор за външната сигурност на Косово. Основната тенденция от 1999 година е да бъде обезпечена мирна среда и независимост на придвижване в самото Косово. В дълготраен проект обаче тези две точки не са задоволителни за попречване на евентуален спор сред Сърбия и Косово. Затова би трябвало да се намерения по какъв начин да се подсигурява външната сигурност на Косово, което съгласно мен би могло да се реализира само с вероятността за участие на страната в НАТО.

Дъждовни води: Дали вероятност Западните Балкани да се причислят към Европейски Съюз, която е обвързвана и с превъзмогването на междусъседските спорове, не би помогнала за намиране на трайно решение на проблемите сред Сърбия и Косово?

К. Клевинг: За разлика от НАТО, Европейски Съюз не подсигурява система за сигурност за своите членове. Координираният от Европейски Съюз разговор сред Сърбия и Косово съгласно мен не е подобаващата мярка за привършване на разногласието сред двете страни. Тъй като в тази ситуация става дума за въпрос от сферата на сигурността: дали Сърбия може да си разреши да отхвърля съществуването на Косово и да му се опълчва? Или пък дали Косово може да си разреши да наложи граничен надзор, изисквайки от своите сръбски жители приемането и потреблението на косовските документи в интеракция с косовската страна? Мисля, че това условие е реалистично и не е неправилно.

Дъждовни води: Европейски Съюз обаче желае тази мярка да се приложи след координиране със Сърбия. Дали това е реалистично?

К. Клевинг: Според мен е наивно. Този кардинален въпрос не може да се позволи сред Сърбия и Косово, до момента в който Сърбия не е признала Косово. Като страна майка на косовските сърби и като тяхна защитничка Сърбия може да претендира за правото да следи дали косовските сърби и тяхното битие не е застрашено по някакъв метод от косовската страна. Това, което Косово желае да приложи, не съставлява опасност за съществуването, само че Сърбия го показва по този начин.

Трябва да имаме поради, че в Сърбия от седмици се води огромна акция в пресата. Мотото е, че Косово се готви да прогони косовските сърби. Това е гротескно обвиняване и от него проличава, че с пропагандата си Сърбия не се демонстрира като естествена демократична страна - по-скоро има сходства с Русия и метода, по който съветската страна оперира с неистини. По този метод се подклажда суматоха измежду косовските сърби, с цел да бъдат те подчинени на сръбското държавно управление.

Дъждовни води: Дали Западът не обръща прекомерно огромно внимание на ползите на Сърбия?

К. Клевинг: Германия и Западът като цяло са завладени от една пожелателно мислене, че ревизионистките искания - в този случай на Сърбия по отношение на Косово, в различен случай на Русия по отношение на Украйна - не трябва да се възприемат съществено. Ако не друго, то те евентуално ще се лимитират върху дребни елементи от страната като Крим в тази ситуация на Украйна и Северно Косово в тази ситуация на Косово. И навръх тази основа постоянно се е работило по този начин, сякаш на Сърбия ѝ се пада централна роля на Балканите. Според мен тази политика е наивна и би трябвало незабавно да бъде изменена.

Дъждовни води: Членството на Косово в НАТО няма ли да докара до това, че популацията на Сърбия, чието болшинство по този начин или другояче е скептично към Запада, ще се обърне още повече към неофициалната си настойничка - Русия?

К. Клевинг: Не считам, че тази заплаха е толкоз огромна, в случай че се резервира сръбската песпектива за Европейски Съюз. В моя сюжет Косово ще се причисли към НАТО и по този метод ще получи гаранция за сигурност по отношение на Сърбия. При това състояние няма да е належащо Сърбия публично да признае Косово, което по този начин и по този начин е малко евентуално да се случи, защото следователно Сърбия към този момент няма да може да предприеме нищо, което заплашва съществуването му. И в случай че на Сърбия и района бъде препоръчана същинска европейска вероятност, не мисля, че ще бъде в полза на Сърбия да избере еднопосочно Русия.

Конрад Клeвинг е историк и специалист по балканските въпроси в Института за проучвания на Източна и Югоизточна Европа в Регенсбург.

Автор: Анила Шука
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР