ДВ: Мислите ли обаче, че служебното правителство може да възстанови

...
ДВ: Мислите ли обаче, че служебното правителство може да възстанови
Коментари Харесай

Как да станем нормална държава: 28 въпроса към Асен Василев -

Дъждовни води: Мислите ли обаче, че служебното държавно управление може да възвърне договорните връзки към Газпром?

Асен Василев: Искам да видя кой ще е този юридически консултант, който ще се подпише под анекса за въпросната скица на заплащане.

Дъждовни води: Тоест, сега по справедливи аргументи няма риск да се върне към Газпром?

Асен Василев: Всичко е допустимо. Може Газпром да даде напълно разнообразни условия спрямо тези от април.

Дъждовни води: Защото това държавно управление ще е приятелско за Русия за разлика от вашето, което беше държавно управление на неприятелска страна?

Асен Василев: Не мисля, че когато става дума за енергетиката на България, би трябвало да приказваме за другарство и неприятелство. Трябва да се подходи изцяло рационално.

Дъждовни води: Самият режим на Путин използва такива квалификации.

Асен Василев: Режимът на Путин употребява газа като оръжие, а не като битова стока, която може да се търгува обикновено.

Дъждовни води: Тази констатация като че ли поставя политическа точка на икономическата тематика, тъй че да преминем към целите в политиката на вашето държавно управление. Струва ми се, че, казано на едро, те бяха два: битката против корупцията и спирането на зависимостите от Кремъл, преди всичко в енергетиката.

Асен Василев: Това е един приоритет, вторият е разследване на първия. За да се развива стопанската система, нормално е добре да имаш повече от един снабдител. А корупцията дава опция на един снабдител да пази монополно състояние на даден пазар. Примерно, 12 години да не завършваш българо-гръцката връзка. Въпросът е парите на българските данъкоплатци да се употребяват от тях самите за обучение, опазване на здравето, пенсии, а не да отиват в няколко огромни компании, а оттова в шкафчета и чекмеджета. Същото се отнася, когато монополът е на страната, както в енергетиката - той да се ръководи в интерес на жителите.

Дъждовни води: Едва ли някой би възразил на това по принцип, само че съответно какви корупционни схеми успяхте да разкриете и да блокирате през седеммесечното си ръководство?

Асен Василев: Най-очевидният образец е пътното строителство - държавното управление затова се и разпадна. Пуснахме съществени инспекции за ВИК сдруженията. Имаме доста обстоен отчет за възлаганията по европейски средства, където се оказа, че допълнително от половината публични поръчки авансово се отстраняват участниците, с цел да остане единствено един. Откриха се сходни нередности и в не малко лечебни заведения, а и в БДЖ. Да не приказваме за " Капитан Андреево ". Държавата е дала на частна лаборатория да прави цялата контролна активност на границата против 5000 лв. наем на месец. А единствено от таксите за инспекция до края на годината се чака доход от порядъка на 30 милиона лв..

Дъждовни води: Но това е по-скоро един експертен диалог на равнище разбори и отчети, който не води до лични вини.

Асен Василев: Знаете, че това е работа на прокуратурата, а нашите преписки стигаха до нея и спираха там. Всички преписки. По голямата кореспонденция, осем кашона, с установени нарушавания в настоящите поправки на пътищата, която аз като длъжностен министър персонално внесох, прокуратурата се произнесе, че няма да повдигне обвиняване, тъй като съгласно нея действието няма характерна цел. Тоест, някой инцидентно е направил нарушаванията, а не преднамерено.

Дъждовни води: Но за ареста на Бойко Борисов не чакахте прокуратурата и той реализира противоположен на търсения резултат, тъй като вътрешният министър нямаше лични разкрития, а повтори изнесеното от медиите.

Асен Василев: Това, което знам от господин Рашков, е, че има дело от 400 страници с разпити на очевидци и доказателствен материал от институции и то е влезнало в прокуратурата, само че си стои там. Ако това не е задоволително, с цел да се задейства, не знам какво трябваше да представим. Може би филмчета по какъв начин си предават пари.

Дъждовни води: Как оценявате от имиджова позиция наличието на Бойко Рашков във вашето близко политическо обграждане?

Асен Василев: Не го познавах персонално, до момента в който не станах длъжностен министър на финансите, само че считам, че направи значими неща. Най-важното от които е, че в огромна степен понижи пазаруването на гласове. И второ, имаше смелостта да арестува Бойко Борисов.

Дъждовни води: Това като сполучлив ход ли го отчитате?

Асен Василев: Да, тъй като знаете ли какъв брой хора в страната не престават да се опасяват. В структури като Министерство на вътрешните работи се изисква особена храброст, с цел да се опълчиш. И господин Рашков сподели, че нищо не може да го уплаши. Оттук нататък като пълномощия и целенасоченост не съм способен да преценява, има си органи за това. Но не мисля, че такива дейности би трябвало да се подхващат на база имиджов резултат, а на база има ли закононарушение и има ли доказателства. Предполагам, че господин Рашков е имал.

Дъждовни води: Мислите ли, че до момента в който корупцията се трансформира във фокус на всички проблеми, неусетен остана като че ли един не по-малко рисков за обществото въпрос - последователното разлюляване на неговата прозападна ориентировка в интерес на Путин. До степен над 40 % да одобряват, че не той, а НАТО е причина за войната в Украйна. Казано по-просто: преди войната в Украйна поради Борисов като че ли забравихме за Путин.

Асен Василев: Всъщност, една огромна част от проникването на съветското въздействие стана във времето, до момента в който Борисов ръководеше страната. И тук не приказваме единствено за Турски поток. Говорим за Лукойл, който за първи път заплаща налози от 15 години. Говорим за продажбата на комплекса " Камчия ". Говорим за ВТБ и КТБ и за това, че съветски банки купиха целия български Телеком. И всичко това стана допустимо с помощта на корупцията. Ако не се оправим с нея, няма по какъв начин да ограничим и формите на съветско въздействие по легален метод.

Дъждовни води: Посочването на Борисов като провинен за надали не всичко не го ли трансформира в жертва в очите на гласоподавателите?

Асен Василев: Не мисля, че някой би възприел господин Борисов като жертва. Който има бизнес в страната, си спомня за " Осемте джуджета " и по какъв начин на един човек, с цел да му откраднат бизнеса, не пускат сина му на хемодиализа. Мисля, че и пенсионерите си спомнят по какъв начин им беше казано, че има постна пица за тях. Не е обикновено за 12 години пенсиите да се вдигнат със 164 лв., а за последните 12 месеца със 167 лв.. Парите за пенсионерите са били откраднати, а в този момент просто не са.

Дъждовни води: За пенсиите: това огромно нарастване в последно време съотносимо ли е с действителния стопански растеж на страната или е жест към съдружния сътрудник Българска социалистическа партия?

Асен Василев: Съотносимо е и беше точка и от нашата стратегия, в която имахме сходство с програмата на Българска социалистическа партия - пенсиите да не падат под линията на беднотия. Ние направихме една обществена стратегия, за която ни подлагаха на критика, че ще банкрутираме страната. Резултатите за полугодието са 8 милиарда и половина в сметките на страната и милиард и половина бюджетен остатък, а не недостиг.

Дъждовни води: Общото чувство на българите обаче е, че цените непрекъснато порастват, а животът става все по-труден.

Асен Василев: Цените скачат на всички места по света и представяте ли си живота на българите, в случай че към тях не се връщат 20 милиарда под формата на обществена стратегия. И в случай че бяхме заделили половината за строителни компании, които да дават по-късно " обратен тласък " в чували.

Дъждовни води: Говорите за обществена протекция на хората. А бизнесът, който се оплаква от неналичието на задоволителна поддръжка?

Асен Василев: Това, което обективно се вижда, е най-високият растеж на индустриално произвеждане в целия Европейски Съюз. Отчисленията от налог облага са се вдигнали сред 40 и 50 % за една година. Има инфлация, само че тя надалеч не е 40 %. А цената, която бизнесът заплаща за електрическа енергия, е същата като през октомври предходната година.

Дъждовни води: Вашето държавно управление зае твърда позиция против режима на Путин с радикални жестове като изгонването на 70 дипломати и чиновници от съветското посолство. Ситуацията ли ви принуди или действахте по разбиране?

Асен Василев: Нашата политика не е анти нещо, тя е про България. Но когато получиш отчет, че 70 индивида работят против България, вербуват в това число и депутати, няма по какъв начин да не реагираш. Въобще, в случай че ние сами не пазиме интереса си, никой няма да ни го отбрани. С Европейски Съюз да вземем за пример организирахме доста тежки договаряния и не затворихме въглищните централи. Иначе в тази обстановка трябваше да вършим ток от газ.

Дъждовни води: Но, така или другояче, вашата коалиция се образува в плоскостта на " анти " - анти Борисов и ГЕРБ. Това не даде ли късмет на Движение за права и свободи да се измъкват на пръсти?

Асен Василев: Не, нашата политика е систематична и когато стартираме да стопираме кранчетата, стопираме всички кранчета, без значение от политическата им разцветка.

Дъждовни води: Българска социалистическа партия нямат ли кранчета?

Асен Василев: Поне по време на държавното управление ни крупни олигарси, които желаят да крадат от държавната хранилка, Българска социалистическа партия не позволи. Може би поради вътрешни битки са били отстранени, само че истината е, че те не се бореха за публични поръчки.

Дъждовни води: А наясно ли сте Има Такъв Народ защо и за кого играят?

Асен Василев: За който им заплати. И оттук насетне аз не ги виждам да влязат в Народното събрание.

Дъждовни води: Вие на появилата се още от времето на Царя ляво-дясна позиция ли стоите или сте десен човек?

Асен Василев: Моята позиция, може би нетипична за финансов министър, е, че няма смисъл да се минава на напредничав налог или да се таксуват с повече налози жителите и компаниите. Но това, което се събере, би трябвало да бъде необятно вложено в обществени стратегии. За да станем една естествена европейска страна, в която хората се радват на благополучие. Тъкмо неналичието му е причина 800 хиляди българи да живеят в чужбина.

Дъждовни води: Но това е западното схващане за едно цивилизовано ляво. Тук то по-скоро е обвързвано със соцносталгия и геополитически реставрационни настройки.

Асен Василев: Каквото е било, то е свършило. Въпросът на политиката е по какъв начин желаеме да си подредим страната отсега нататък.

Дъждовни води: Голямата част от вашите последователи гласоподаваха за президента Румен Радев - макар изказването му, че Крим е съветски. Те по този начин ли мислят?

Асен Василев: Не, те гласоподават чисто прагматично и чакат да махнем идеологическите окраски, което не слага под подозрение нашия цивилизационен избор - да сме в Европейски Съюз и НАТО и то като дейни членове.

В момента се спуска нова Желязна завеса, ще се пресечен икономическите връзки, пътуванията ще пресечен, приказва се, че Европейски Съюз ще отхвърля визи на всички руснаци. И това няма по какъв начин да не е по този начин, до момента в който Путин е отпред на Русия, тъй като той в последна сметка потегли да нападна Европа. В наш интерес е обаче не всеки самичък да се оправя в тази обстановка, а да има общоевропейска взаимност по основните тематики, за която първи започнахме да приказваме.

Дъждовни води: Това сговорчиво европейско говорене дали е задоволително мобилизиращо в предизборната акция в България? Срещу него стои пропутиновата агитация, на която то като че ли мъчно противостои.

Асен Василев: Не е продуктивно обаче да се приказва и че всичко съветско е неприятно. И двата модела - Путин е популярен и Путин е дявол - са основани на идеология, която изкривява обстоятелствата. Мисля, че българските жители желаят оценка кое е добре за нас, без да залитаме в крайности. И почтено да заявяваме и да отстояваме ползите си и в Европейски Съюз, и в НАТО. Когато го вършим, там ни почитат и дори се радват, че участваме интензивно в дебата. Ако имаме някакви проблеми, ги слагаме, а не одобряваме видимо решенията на Брюксел, пък след това да си вършим каквото си знаем.

Дъждовни води: Говорите за връзките ни с европейските ни сътрудници, само че какви са те в нашето общество?

Асен Василев: Наблюдавам, освен като политик, а и като гласоподавател, че то е разграничено от два огромни разлома. Единият е сред партии, подготвени да толерират краденето на публичен запас, и други, които не са съгласни това да се случва. А вторият разлом, който исторически не сме изживели, е за и против Русия. И на този втори разлом съгласно мен няма по какъв начин да му се откри рационално решение, тъй като наподобява на харесването и нехаресването сред хората. Затова тук не би трябвало да приказваме за Русия изобщо, даже не за Путин, а за съответни практики, които вредят на България, каквито са, да кажем, корупцията и пропагандата. И против тях да се борим.

Дъждовни води: Можете ли да вършиме политика в България в съпротива? Ако не влезете във властта след изборите, няма ли да си тръгнете, каквито съмнения има?

Асен Василев: Не, безусловно не! Хванали сме се на хорото и ще го играем до дъно.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР