„Душа, която остава на Земята, за да тормози живите“ –

...
„Душа, която остава на Земята, за да тормози живите“ –
Коментари Харесай

Не е зомби апокалипсис, Америка на Тръмп е

„ Душа, която остава на Земята, с цел да тормози живите “ – по този начин при започване на XIX век португалските езиковеди превеждат употребяваната в днешна Ангола дума „ нзумби “. Години по-късно и след преплитане с фолклорните описания на не-мъртвите в разнообразни страни, пред нас в цялата си хубост се изправя актуалното зомби. То е горделив представител на група безмозъчни търсачи на бързо пиршество с човешка плът, тематика на стотици холивудски филми и блокбъстър сериали и държател на въображението (и кошмарите) на генерации фенове на хорър романите и техните еквиваленти в киното.

Малко ненадейно, само че през последните дни зомбитата прекрачиха с присъщата си неуверена походка от измисления свят в нашата действителност. Една на пръв взор естествена фотография, отразяваща митинг, стана причина за стотици материали в международните медии, мнения в обществените мрежи и редица осмиващи колажи. На нея виждаме група от хора, залепили изкривени от яд лица за стъклените порти на постройка – и то по време на световна пандемия от ново мощно заразно заболяване. И то – на митинг против ограниченията, с които управляващите обезверено се пробват да спрат разпространяването на болестта.
Разум против гнева: Здравни служащи се опълчиха на протестиращи против ограниченията в Съединени американски щати В няколко щата „ свободни хора “ с пикапи и флагове обявиха, че стопанската система е по-важна от битката с пандемията
Участниците в фрагмента са явни поддръжници на Доналд Тръмп – двама от тях носят шапки с името на американския президент. Вижда се и маска на Гай Фоукс – интернационален знак на безредица и гражданско непокорство, употребен в актуален подтекст първо от „ Анонимните “, а по-късно – от всеки, който е неудовлетворен от нещо, само че не е в положение да артикулира от какво тъкмо. Тръмпистките знаци не са инцидентни – американският президент налива масло в огъня на недоволството, като приканва жителите да „ освободят “ щатите със съществени противоепидемични ограничения. Съвсем инцидентно, става дума за щати под контрола на опозиционната Демократическа партия и това, естествено, няма нищо общо с гонене на краткотрайни политически дивиденти от страна на Белия дом…

Фотографията е направена от Джошуа Бикел, който отразявал митинг против общественото разграничаване в Кълъмбъс, Охайо. Правилно прочетохте – против общественото разграничаване. На него е опълчена „ Свободата “, дефинирана през Втората корекция – все по-силно дискусионното позволение жители да имат огнестрелно оръжие (и, в някои напълно лимитирани случаи, да убиват почтени хора с него).
Случаите на COVID-19 в света към този момент са 2,5 млн. Над 80% от случаите на COVID-19 са в Европа и Съединените щати
Съединените щати са световният епицентър на болестта с COVID-19 с съвсем 820 хиляди доказани случая на заболяването. Само в Охайо има съвсем 14 хиляди инфектирани. Там, както и на доста други места из Щатите, беше наложена възбрана за излизане, бяха затворени и доста бизнеси – единствените ограничения против заболяването в международен мащаб, които дават резултат и забавят темповете на пандемията. Експерти предизвестяват, че преждевременно „ отваряне “ може да докара до неуправляема рецесия, при която компаниите ще затворят и без заповед от властта, само че и хиляди хора ще умрат.

След публикуването на фрагмента мнозина обявиха, че им се коства извънредно прочут. И има за какво – фотографията припомня плакати и подиуми от редица филми за зомбита. Например, една от първите подиуми в сериала „ Живите мъртви “, в която основният воин Рик Граймс стига до залостена врата, спираща зомбитата да стигнат до него.

Или пък този афиш на комедийния филм със зомбита Shaun of the Dead, който е съвсем едно към едно със фотографията на Бикел.

Режисьори на хоръри също са съгласни, че аналогия има. Том Савини, работил по грима и протезите за кино лентата „ Зората на мъртвите “ на Джордж Ромеро от 1978 година споделя, че е най-впечатлен от другите характери на участниците в фрагмента. „ Зомбитата са всевъзможни видове хора. В „ Зората на мъртвите “ имаше човек с костюм, все едно идва непосредствено от траурен дом. Имаше футболни играчи, клоуни, жена със сватбена рокля. Определено доста наподобява на „ Зората на мъртвите “, признава експертът.

Майкъл Сатраземис работил като режисьор по „ Живите мъртви “ и „ Страх от живите мъртви “ признава, че това е сцена от „ типичен хорър филм “. „ Снимката употребява публикуваният боязън от затворени пространства, клаустрофобията, карайки публиката да се усеща все едно стените се доближават към тях. Сякаш светът се свива. И няма излаз “, споделя Сатраземис.

Снимка: Reuters

За жал, обаче, тук не приказваме за филм.

Проблемът със зомбитата е, че те не мислят и са неуправляваеми. Имат си опрощение – въпреки всичко те не са нищо повече от съживени трупове. От биологична позиция, поддръжниците на Доналд Тръмп не биха могли да пледират, че са краткотрайно лишени от мозък и по тази причина желаят отпадане на ограниченията против разпространяването на COVID-19. Би трябвало да могат да плануват какво ще се случи в резултат на дейностите им… А в случай че не са способни на такава дълбочина на разбора, то най-малко следва да чакаме разсъдък от страна на президента на най-мощната страна в света. Или не.

Проблемът със зомбитата е, че те не могат да бъдат ръководени. Дори и за лични цели. И това напълно скоро ще стане ясно и на американската администрация, а и на всеки популист по света, който реши да употребява пандемията, с цел да натрупа „ лесни “ точки.
Заразени* Нови случаи Починали Излекувани България 1 015 40 47 174 Света 2 573 003 17 243 178 558 701 585 Заразени* Нови Починали България 1 015 40 47 Света 2 573 003 17 243 178 558
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР