Дупката в озоновия слой продължава да се свива и според

...
Дупката в озоновия слой продължава да се свива и според
Коментари Харесай

Озоновата дупка може да се затвори до 2066 година

Дупката в озоновия пласт продължава да се свива и съгласно откриватели може да бъде затворена след 40 години. Експертите чакат озоновият пласт да се възвърне изцяло до 2066 година, в това число и над Антарктида, оповестяват от Световната метеорологична организация (СМО), Програмата на Организация на обединените нации за околната среда (ЮНЕП) и държавни организации в Съединени американски щати и Европейски Съюз.

Поради дупката в озоновия пласт до повърхността на Земята доближават повече ултравиолетови лъчи, която има негативно влияние върху хората и околната среда. Според последния отчет озоновият пласт над Арктика се чака да се възвърне до 2045 година, а над Антарктида - към 20 години по-късно. В останалата част на света възобновяване се чака до 2040 година

За първи път откривателите откриват дупката в озоновия пласт през 80-те години на предишния век.

Въпреки това откривателите предизвестяват против така наречен геоинженерство, т. е. директна интервенция в климатичната система на Земята. Това значи, наред с другото, постоянно обсъжданото внасяне на аерозоли като серен диоксид в атмосферата. Това може да понижи световното стопляне, само че съгласно учените не е ясно какви последствия може да има.

Например Междуправителствената експертна група по климатичните промени се притеснява от последствия за дъждовния сезон в Африка и Азия, което от своя страна ще се отрази на снабдяването с храна на стотици милиони хора.

Възстановяването на озоновия пласт е обвързвано с намаляването на използването на хлорофлуоровъглеводороди (ХФВ или фреони). Тези субстанции повреждат озоновия пласт, който се намира на височина сред 10 и 50 км над Земята и блокира ултравиолетовите лъчи на слънцето.

В предишното фреоните се използваха необятно в спрейовете за коса, климатиците и хладилниците. С Протокола от Монреал за отбрана на озоновия пласт от 1987 година се не разрешават хлорофлуоровъглеводородите.

Източник: Труд

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР